Rättegångstecknarna: De väcker Trumps ilska

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2024-04-27

Expresident Donald Trump vid den tilltalades bord i den pågående brottmålsrättegången i New York.

Kameror är förbjudna, vilket gör att dokumentationen av den historiska brottmålsrättegången mot Donald Trump i stort ligger i händerna på tre tecknare.

Expresidenten uppges rasa mot porträtten, i synnerhet det där han tar en tupplur.

– Jag gillar hans kattliknande ögon. Jag tycker om de buskiga ögonbrynen som liknar larver. Och jag gillar det där putandet han har för sig.

Rättegångstecknaren Christine Cornell vet vad hon talar om. Genom åren har hon studerat Trumps ansikte vid ett antal civilrättsliga processer. Men den pågående brottmålsrättegången i New York, den första mot en expresident i USA:s historia, ställer högre krav, medger hon i en intervju med tv-kanalen ABC.

Sant uttryck?

Fotografer får enbart närvara några minuter om dagen innan förhandlingarna börjat. Sedan är det upp till de skrivande journalisterna samt Cornell och hennes kollegor Jane Rosenberg och Elizabeth Williams att beskriva det som sker.

Williams säger att teckningarna är mer realistiska än fotografier, eftersom Trump poserar när en kamera är i närheten.

– När de försvinner ser man vem han verkligen är, hans sanna uttryck, säger hon till ABC.

Slöt ögonen

Men Donald Trump, som står åtalad för bokföringsbrott i samband med utbetalningar till bland annat en porrskådespelare, uppges inte uppskatta deras arbete. Han har frågat närstående om de tror att rättegångstecknarna är ute efter honom eller skämtar på hans bekostnad, skriver tidskriften Rolling Stone med hänvisning till två källor.

I synnerhet teckningarna där han slumrar ska ha väckt vrede. De gjordes under första veckan, då flera medier rapporterade att expresidenten slutit ögonen och låtit huvudet falla mot bröstet.

– Ingen av dessa källor vet vad i helvete de pratar om och de har uppenbarligen inte tillgång till faktisk information. De är förlorare som försöker framställa fantasi som fakta då deras egen tillvaro är eländig, rasar Steven Cheung, talesperson för Trumps valkampanj, enligt Rolling Stone.