Bernie Sanders på väg släcka drömmen om kvinnlig president

Uppdaterad 2020-02-03 | Publicerad 2020-02-02

CEDAR RAPIDS, IOWA. Inom loppet av några timmar framträder demokraternas två vänsterkandidater i samma stad. Men det är bara en av dem som kan vinna presidentnomineringen.

Elizabeth Warren håller ett personligt och eldigt tal. Men det är Bernie Sanders som drar mest folk och har övertaget i opinionsmätningarna.

Han kan släcka drömmen om USA:s första kvinnliga president.

Warren nämner inte Sanders i sitt tal. Inte någon annan av sina demokratiska motståndare heller. Den enda hon talar om är presidenten.

– Uppgift nummer ett är att rösta bort Donald Trump. Ett land som gett en sådan person presidentmakten har allvarliga problem.

Hon har precis joggat in på snabba och lätta fötter i COE Colleges idrottsarena med mikrofonen i ena handen. Med den andra vinkar hon till de jublande åhörarna. Väl medveten om att entrén fångas av de många tv-kamerorna.

Budskapet är att Warren trots att hon passerat 70-strecket är både vital och vältränad. I betydligt bättre form än hennes två största utmanare, Joe Biden och Bernie Sanders.

Hon inleder med att berätta om sin fattiga barndom i Oklahoma. Föräldrarna hade inte råd att skicka henne till universitetet för att uppfylla drömmen om att bli lärare. Istället tog hon jobb som servitris och hittade en billig lärarutbildning.

Men slumpen gjorde att hon började läsa juridik och så småningom blev professor vid Harvard och en av USA:s främsta experter på affärsjuridik innan hon sent i livet halkade in på politikerbanan och blev en av det demokratiska partiets mest radikala röster.

Inte ett öre från Wall Street

– Vårt politiska system fungerar alldeles utmärkt för de stora företagen och eliten men det är den lilla människan som betalar priset, slår hon fast.

Warren är helt klädd i svart vid sidan av den turkosa koftan. Hon står aldrig still någon lång stund. Rör sig ständigt runt på scenen. Liksom pratar med hela kroppen. Hennes engagemang går inte att ta miste på.

För hennes är korruptionen USA:s största problem. Att det är storföretagen som betalar valkampanjerna för senatorer, kongressmän och presidenten.

– Jag tar inte emot ett öre från Wall Street eller andra särintressen, intygar hon.

Hon tar försäljningen av hörapparater som ett exempel på hur korruptionen fungerar.

– I dag finns det miljontals amerikaner som är i behov av en hörapparat men inte har råd. De kostar runt 50 000 kronor styck. Ockerpriserna beror på att ett litet antal företag skaffat sig monopol och lyckat få politiker att stifta lagar som skyddar det. En hörapparat borde inte kosta mer än några tusenlappar.

Lockar vänsterväljare. Elisabeth Warren ser korruptionen och storföretagens inflytande som landets största problem.

Gruppen av ungdomar som sitter på en sluttande läktare bakom henne jublar och viftar med sina skyltar där det står ”Vinn med Warren”.

Vänstern i USA är starkare än någon gång tidigare. Warren slåss om samma väljare som Bernie Sanders.

Till och med inom en och samma familj.

”Kvinna kan inte bli vald”

Courtney Johnson, 27, bär på en Warren t-shirt. Hon jobbar som socialarbetare och gillar Warrens idéer.

– Jag ser dagligen behovet av att jämna ut klyftorna i samhället. Jag gillar också tanken på att Warren kan bli USA:s första kvinnliga president. Det är verkligen på tiden. Jag blev väldigt besviken när Hillary Clinton förlorade förra valet.

Bredvid henne står sambon Eric Wyatt, 26 med ett långt glest skägg men kortklippt frisyr. Han tänker rösta på Bernie men vill ändå gärna se Warren uppträda live.

– Hon har också många bra förslag men jag tror att Bernie är den av dem som har bäst chanser att slå Donald Trump. Och det är trots allt viktigast.

Många tvekar om USA är redo att välja en kvinna till president. Ännu mindre en kvinna som står långt till vänster. Sedan Warren grälade offentligt med Sanders om att han skulle ha sagt att en kvinna inte kan vinna presidentposten så har hennes opinionssiffror dalat.

Det var Sanders som förra valrörelsen 2016 fick ett genombrott genom att utmana Hillary Clinton från vänster. Det är ingen överdrift att påstå att han bildat skola för den nya vänsterrörelsen som nu är så stark att den hotar att ta över partiet.

Vinkade joggar Elisabeth Warren in på valmötets scen. Det är det första mötet efter riksrätten mot president Donald Trump.

Käppar i hjulet

Warren och Sanders är tillsammans med den mer moderate Joe Biden favoriter till att bli partiets presidentkandidat. Men lite grann tar de ut varandra. I det långa loppet finns det inte plats för två så radikala kandidater i primärvalen.
Bernie Sanders håller sitt möte några timmar efter Warren i en arena som är många gånger större och som han nästan fyller helt. Om än med lite draghjälp av ett rockband som spelar.

Sanders har lyckats väcka den unga generationen med sin revolution. Ingen annan kandidat får donationer från så många enskilda bidragsgivare.

Men precis som för Warren har riksrätten mot Donald Trump satt käppar i hjulet för hans valkampanj. Båda har varit tvungna att vara i senaten i Washington i stället för att som tänkt korsa Iowa på längden och tvären i ett försök att vinna röster.

Warrens framträdande är det första hon gör sedan rättegången inleddes. För Bernie är det valmöte nummer två. Båda är medvetna om att slutspurten kan bli avgörande. Opinionsmätningarna är opålitliga men visar att Warren, Sanders, Biden och den unge Pete Buttigieg alla har chansen att vinna i Iowa i morgon.

Drygt tretusen har kommit för att lyssna på Sanders i US Cellular Center. Många bär de tryckta skyltar som delas ut med texten ”Bernie”. Bara det. ”Bernie”. Ingen slogan. Han är ett fenomen i sig. Men hans kampanj har faktiskt en slogan, ”Not me. Us”.

Hjärtattack

När han sent om sider äntrar scenen dånar talkörerna runt i arenan: ”Bernie, Bernie, Bernie”. Den 78-årige mannen med kal hjässa och kritvitt hår på sidorna lutar sig mot talarstolen och är om möjligt ännu hårdare i sina omdömen om president Trump än Warren.

– Min valkampanj handlar om två saker. Nummer ett: Att vi måste besegra den farligaste presidenten i vårt lands historia. Vi kan inte ha en ledare i Vita huset som är en patologisk lögnare, som tror att han står över lagen och som generar oss dagligen.

Sanders röst är kraftfull. Han behöver inte höja den för att höras. Det är svårt att tro att han för bara några månader sedan drabbades av en hjärtattack. Han ställde in valkampanjen i två veckor. Sedan dess har han kört på som vanligt i högt tempo.

Sanders lyfter högerhanden och pekar rakt in i tv-kamerorna som står uppställda på pressläktaren.

– Nummer två: Vi ska förvandla USA så att det gynnar vanliga, hårt arbetande människor. Inte bara den rikaste procenten. Med mig som president kommer USA att lyssna på vetenskapen och ta itu med klimathotet.

På nytt fylls arenan av taktfasta rop, ”Bernie, Bernie, Bernie”.

PODD Så fungerar det amerikanska primärvalet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med Wolfgang Hansson om hur det amerikanska primärvalet fungerar – och om vem som egentligen är favorit.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen