JO granskar ännu en anställning av Anna Kinberg Batra

Uppdaterad 2024-04-19 | Publicerad 2024-04-18

Justitieombudsmannen granskar ytterligare ett fall kopplat till Anna Kinberg Batra och Länsstyrelsen i Stockholm.

Granskningen handlar om en beredskapschef som enligt uppgifter inte uppfyllde kraven.

– Jag har beslutat att min utredning även ska omfatta den rekryteringen, säger JO Per Lennerbrant i en kommentar.

Aftonbladet har avslöjat hur Anna Kinberg Batra anställt två kompisar till toppjobb på Länsstyrelsen i Stockholm – planeringschefen Anna Borgs och managementkonsulten Gunnar Ekman.

Anställningarna utreds av Justitieombudsmannen, JO. I dag meddelade JO att granskningen växer och nu även innefattar en tredje person som Anna Kinberg Batra har rekryterat.

Det handlar om beredskapschefen Mikael Jeppson, som enligt TV4-Nyheterna inte uppfyllde de krav som krävs för att få anställningen. Enligt TV4:as källor kunde Mikael Jeppson hoppa över flera led i rekryteringsprocessen. Vid slutintervjun kallades han direkt till landshövding Anna Kinberg Batra – sedan fick han jobbet.

Anna Kinberg Batra.

Över 20 anmälningar

Under torsdagen beslutade JO att även granska detta fall.

– När jag i tisdags beslutade att inleda en utredning om rekryteringarna vid länsstyrelsen hade jag precis nåtts av medieuppgifter om rekryteringen av en beredskapschef. Nu, när jag fått möjlighet att sätta mig in de nya uppgifterna, har jag beslutat att min utredning även ska omfatta den rekryteringen, säger han i en kommentar.

Kinberg Batra har tidigare sagt i en kommentar till TV4 att chefen anställdes i konkurrens med flera goda kandidater och hade erfarenheter som gjorde honom bäst lämpad.

Över 20 anmälningar om Anna Kinberg Batras rekryteringar har kommit in till JO. Länsstyrelsen i Stockholm ska nu få ge sin bild av hur rekryteringarna gått till, detta i svar till JO.