Presidentkandidat anklagar Kina för valpåverkan

Lars Larsson/TT

Publicerad 2024-01-09

Taiwans vicepresident William Lai Ching-te anklagar Kina för att på ett mycket allvarligt sätt försöka blanda sig i det stundande presidentvalet på Taiwan. Arkivbild.

Taiwans nuvarande vicepresident och kandidat i det stundande presidentvalet, William Lai Ching-te, anklagar Kina för valpåverkan för att få ett Peking-vänligt styre på plats, skriver Financial Times.

– Kina lägger sig i varje gång Taiwan håller val men den här gången är det det allvarligaste vi sett hittills. De tar till alla medel, om det så är propaganda, militära hot, psykologisk krigföring eller falska nyheter, citerar tidningen Lai Ching-te på en presskonferens inför valet i helgen, den 13 januari.

– Om det lyckas så kommer Taiwan inte att välja en president utan en verkställande chef. Det skulle bli som i Hongkong.

Taiwans presidentval emotses spänt av både Kina och USA. Trots de hårda orden mot Kina säger sig Lai Ching-te vilja ha verklig dialog med Kina och bevara freden.

Lai Ching-Te representerar det Demokratiska progressiva partiet (DPP) och är favorit. Han har själv karakteriserat utgången som ”ett val mellan demokrati och autokrati”.

Den främste motkandidaten Hou Yu-Ih hävdar att DPP kommer att föra Taiwan ”närmare ett krig”. Hou representerar partiet Kuomintang (KMT) som anses ha närmare kontakter med Peking än DPP.