Zelenskyj väntas till USA – uppges träffa Biden

Publicerad 2022-12-21

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj väntas flyga till Washington på onsdagen.

Där ska han träffa Joe Biden och sedan hålla ett tal inför kongressen, uppger New York Times.

Men allt kan ställas in med kort varsel om Zelenskyjs säkerhet bedöms som hotad.

I sin första utlandsresa sedan kriget startade i februari väntas Volodymyr Zelenskyj träffa Joe Biden i Vita huset på onsdagen. Därefter är planen att han ska hålla ett tal till kongressen, skriver CNNoch New York Times.

Överraskningsbesöket avslöjades under tisdagskvällen av Punchbowl News, en sajt grundad av före detta journalister från Politico.

Volodymyr Zelenskyj.

Besöket sammanfaller med att USA ska fatta beslut om ett försvarsstödpaket till Ukraina till ett värde av motsvarande 45 miljarder svenska kronor.

Det ska enligt källor till CNN bland annat innefatta det omtalade luftförsvarsvapnet Patriot.

Hinten från Pelosi

Talmannen Nancy Pelosi ville på tisdagskvällen varken bekräfta eller dementera Zelenskyjs planerade besök.

– Vi vet inte än. Vi vet helt enkelt inte, sa hon till CNN.

Tidigare under dagen hade hon hintat om en ”överraskning”. I ett brev uppmanade hon alla ledamöter att vara på plats fysiskt under onsdagskvällen.

”Vi avslutar en special säsong för den 117:e kongressen med lagstiftning som gör framsteg för det amerikanska folket såväl som ger stöd till vår demokrati. Var snäll och infinn dig för ett mycket speciellt fokus på demokrati på onsdag kväll”, skrev hon i brevet enligt NY Times.

Källor till nyhetsbyrån AP bekräftar det planerade besöket, men uppger också att det med kort varsel kan ställas in till följd av säkerhetsskäl.

Zelenskyj besökte Bachmut

Zelenskyjs besök skulle innebära en grand finale för Pelosis tid och talman och Demokraternas kontroll över representanthuset.

Det skulle också sätta extra press på de republikaner som öppet motsatt sig det nya stödpaketet till Ukraina eftersom de då måste rösta nej med Zelenskyj närvarande i lokalen, skriver NY Times.

Zelenskyj besökte på tisdagen slagfältet i staden Bachmut, de senaste månadernas epicentrum för striderna i Ukraina.

Han fick en flagga av ukrainska soldater som bad honom att visa den för USA:s kongress. Zelenskyj lovade då att ge den till Joe Biden, uppger ukrainska medier.

– Vi har en svår situation. Fiende ökar i antal, men våra grabbar är modigare. Vi behöver kraftfullare vapen, sa han.

Kapitolium