Turkiet begränsar sociala medier – vill undvika ”ryktesspridning”

Publicerad 2022-11-13

Turkiet begränsar tillgängligheten till internet och sociala medier efter explosionen i Istanbul.

Myndigheterna vill undvika ryktesspridning och falsk information.

”Sprid inte inlägg som kan orsaka rädsla och panik”, skriver Istanbuls borgmästare Ekrem Imamoğlu.

En stor explosion inträffade på huvudgatan Istiklal i Istanbul, Turkiet under söndagseftermiddagen.

En övervakningskamera visar att något exploderar intill en plantering mitt på den stora gågatan där hundratals människor strosade omkring.

Hittills har 6 personer bekräftats döda och 81 skadade.

President Recep Tayyip Erdogan kallar händelsen för ”en avskyvärd attack” och att myndigheterna ännu inte kan bekräfta vad som ligger bakom attacken men Erdogan säger att ”det luktar terror här”.

– Turkiet böjer sig inte för terrorism. Alla förövare kommer att identifieras och straffas, säger han i ett uttalande, rapporterar TRT och AP.

Räddningstjänst på plats i Istanbul.

Drog ner på internetåtkomsten

Explosionen inträffade kring klockan 16.20 lokal tid. Knappt en timme senare meddelade Radio- och tvmyndigheten i Turkiet, RTÜK, fått ordet om att utfärda ett ”sändningsförbud” som gäller alla medieorganisationer i landet, rapporterar TRT Haber.

”Snälla, lita inte på osäker information utan lita på de pålitliga källorna. Sprid inte falsk information”, skriver direktören på RTÜK, Ebubekir Şahin, enligt Cumhuriyet.

Fahretthin Altun, Turkiets kommunikationsdirektör, säger i ett uttalande:

"Alla institutioner och organisationer i vår stat genomför en snabb, noggrann och effektiv utredning angående händelsen. I denna process uppmanar vi medieorganisationer att ta ansvar, att inte förlita sig på desinformativt innehåll som härrör från sociala medier, och att ta till sig uttalanden från relevanta offentliga myndigheter som grund”, säger han enligt CNN Turk.

Organisationen Netblocks, som bevakar internetåtkomst i världen, uppger att tillgången till Instagram, YouTube, Facebook och Twitter begränsades eller stoppades helt av vissa internetleverantörer, rapporterar Cumhuriyet.

Informationsmyndigheten i Turkiet, BTK, bekräftar att internetåtkomsten reglerades efter att bilder från explosionen spridits på social medier.

Förbud införs ”för rikets säkerhet”

Enligt lag kan ett tillfälligt sändningsförbud införas i de fall ”rikets säkerhet uppenbarligen kräver det eller i fall där det är högst sannolikt att den allmänna ordningen allvarligt störs”, skriver RTÜK, på sin hemsida.

Enligt tjänsten Downdetector har tusentals användare rapporterat att de har problem med att komma in på sociala medier som Twitter och Facebook.

Istanbuls borgmästare Ekrem Imamoğlu uppmanade strax efter explosionen allmänheten att inte sprida rykten.

”Det är av högsta vikt att stötta polis och räddningsenheter angående explosionen på Istiklak, och att inte sprida inlägg som kan orsaka rädsla och panik. Alla nödvändiga räddningsteam är på plats och vi kommer att delge er mer information”, skriver han på Twitter.