Explosion på huvudgata i Istanbul: ”Luktar terror”

Uppdaterad 2022-11-14 | Publicerad 2022-11-13

Minst sex personer har dött och 81 skadats i en stor explosion i Istanbul.

På en övervakningskamera ses något explodera mitt på shoppinggatan Istiklal där hundratals människor strosade omkring.

– Det luktar terror här, säger president Erdogan i ett uttalande.

En stor explosion har inträffat på den välbesökta shoppinggatan Istiklal i Istanbul, Turkiet, rapporterar Cumhuriyet.

En stor insats pågår på platsen och mängder av polisbilar, ambulanser och räddningsfordon har skickats till området.

Enligt CNN Turk utbröt panik bland människor som befann sig på gatan när explosionen inträffade och att många flydde platsen springandes. Gatan är nu avstängd och poliser har motat bort människor från platsen.

Bilder på sociala medier visar att människor ligger på marken och vårdas av förbipasserande och sjukvårdspersonal.

”Luktar terror”

Enligt initiala uppgifter har 6 personer dött och 81 har skadats.

”De skadade vårdas just nu. Vi sänder våra tankar till de som förlorat sina liv och ett snabbt tillfrisknande till de som skadats”, skriver Istanbuls guvernör Ali Yerlikayapå Twitter.

Explosionen inträffade kring klockan 16.20 lokal tid i närheten av Taksimtorget. Smällen ska ha varit enorm enligt vittnesuppgifter till turkiska medier och hörts i flera stadsdelar i Istanbul. Filmer från platsen visar att något exploderar intill en form av plantering på huvudgatan. Det är ännu inte bekräftat vad som exploderat.

– Det är en avskyvärd attack. Förövarna kommer att identifieras och straffas, säger president Erdogan i ett uttalande, enligt AP och TRT.

Erdogan säger att myndigheterna ännu inte kunnat bekräfta vad som ligger bakom explosionen. Enligt presidenten finns uppgifter om att en kvinna är inblandad.

– Det vore fel i det här läget slå fast att det är terrorism, men den första bedömningen och informationen som förmedlats till oss tyder på det. Det luktar terror här, säger han enligt Milliyet och Cumhuriyet.

Senare under kvällen bekräftade vicepresident Fuat Oktay att man bedömer att det är ett terrordåd och att en kvinna detonerat bomben.

Vittnet: ”Folk sprang kors och tvärs”

Norska Paal Zanstra Krokeide befann sig på Istiklal med sin 14-åriga son. Han säger till VG att de var på väg på Taksimtorget och var 200 meter från explosionen när de kände tryckvågen. När Paal tittade upp såg han eldmolnet.

– Jag gick in i ett överlevnadstänk, grep tag i min son och tog oss i säkerhet. Det var panik, och folk sprang kors och tvärs, säger han till VG.

Istanbuls borgmästare Ekrem Imamoğlu uppmanar allmänheten att inte sprida rykten. Radio- och tvmyndigheten i Turkiet har utfärdat ett ”sändningsförbud” gällande explosionen, rapporterar TRT Haber. Tillgången till internet och sociala medier har begränsats i hela Turkiet efter att filmer från explosionen sprids.

UD: ”Följer händelsen”

Istanbuls chefsåklagare har inlett en utredning. Enligt justitieminster Bekir Bozdağ har åtta åklagare och två biträdande chefsåklagare tilldelats ärendet, skriver Cumhuriyet.

Istiklal är den stora huvudgatan i mångmiljonstaden Istanbul. På gatan ligger flera restauranger, butiker, kontorslokaler och konsulat, bland annat det svenska konsulatet.

Svenska utrikesdepartementet följer utvecklingen i Istanbul.

”UD känner till att en explosion ägt rum i Istanbul. Vi följer händelsen och står i kontakt med generalkonsulatet” skriver de i ett mejl till Aftonbladet.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) beklagar det som hänt.

”Jag sänder mina kondoleranser till det turkiska folket och invånarna i Istabul med anledning av den fasansfulla explosionen som inträffat”, skriver han på Twitter.