”Medveten handling av piloterna”

Publicerad 2014-03-23

Utredarna av MH370 är övertygade

MH370 råkade inte ut för en olycka.

Istället är haveriutredarna övertygade om att någon avsiktligt tog kontroll över planet.

– Misstankarna riktas mot piloterna, säger en källa insatt i utredningen till Telegraph.

Huvudteorin är att de medvetet flög mot de avlägsna södra delarna av Indiska oceanen.

Sökandet efter det försvunna Boeingplanet intensifierades under lördagen.

Samtidigt fortsätter utredningen om vad som inträffade den 8 mars då planet försvann.

I går bekräftade Malaysia Airlines att man fraktat litiumbatterier ombord - vilket enligt flera experter kan ha orsakat en brand och slagit ut planets kommunikationssystem.

Brittiska Telegraph har pratat med högt uppsatt källor inom polisen – som nu kommer med uppgifter som talar emot den teorin.

Enligt källorna är utredarna helt övertygade om att planet försvann efter en "avsiktlig handling" från "någon eller några ombord".

Att en passagerare skulle ha kunnat ta sig in i cockpit och tagit kontroll över planet avfärdar utredarna. En sådan manöver skulle i så fall ha skett på endast två minuter - mellan den sista kontakten med piloterna och då transpondern stängdes av.

"Kapade planet och flög söderut"

Därför inriktar sig utredarna nu helt på piloten Zaharie Shah Ahmed, 53 och andrepiloten Fariq Abdul Hamid, 27.

Enligt källorna är det mest troliga scenariot att en av dem, eller båda, låste in sig i cockpit och kapade planet. Sedan flög de vidare söderut mot Indiska oceanen, skriver Telegraph.

– Vi tror fortfarande att det här har skett avsiktligt. Men vem som utförde handlingen och varför är fortfarande oklart. Misstankarna riktas mot piloterna, säger en källa till tidningen.

Polisen har ännu inte hittat något bevis på att piloterna skulle ha planerat att kapa planet.

Flygsimulator skickad till USA

Polisen i Malaysia har däremot finkammat data från Zaharie Shah Ahmeds flygsimulator som han hade hemma i källaren. Utredarna har tidigare konstaterat att han tränat landning på fem olika banor i Indiska oceanen.

Ett par veckor innan planet lyfte från Kuala Lumpor ska han dessutom ha raderat ett antal filer på simulatorn.

Tidigare i veckan bad den malaysiska polisen FBI om hjälp att analysera data från apparaten. Arbetet är ännu inte färdigt men hittills har man inte hittat något misstänkt. En komplett kopia av apparatens hårddisk har skickats till USA för ytterligare analyser.

Redan ett par dagar efter att planet försvann kom teorier om att piloterna skulle kunna ligga bakom försvinnandet.

– Man kan inte utesluta någon teori, sa John Brennan, chef för amerikanska CIA, på frågan om piloterna avsiktligt kan ha störtat planet.

Följ ämnen i artikeln