Knivmannens tidigare attack mot polisen – kastade ”brinnande klot”

Publicerad 2023-03-01

Knivmannen i Norrköping hade förberett brandbomber som skulle kastas mot polisen, enligt Aftonbladets uppgifter.

Något han gjort förut – 2013 dömdes han för mordbrand.

– Han kastade brinnande klot mot oss, säger polisen Björn Borg.

Mannen släpptes från rättspsyk i fjol då tillståndet bedömdes som ”stabilt”.

På måndagen knivhöggs en polis när han var på väg hem från jobbet i Norrköping.

Gärningsmannen, en man i 60-årsåldern, skadade polisen allvarligt.

Skott avlossades mot mannen i nödvärn.

Strax därefter hittades ett misstänkt föremål vid polishuset. Enligt Aftonbladets uppgifter ska mannen ha förberett ”brandbomber” som skulle kastas mot polis.

”Ett stort eldklot kommer mot oss”

När Björn Borg, gruppchef för områdespolisen i Motala, fick höra att en kollega blivit knivhuggen väcktes gamla minnen till liv.

2013 larmades Björn Borg och en kollega till samma mans lägenhet med anledning av ett högljutt bråk i Ödeshög utanför Linköping.

Det hade hörts skrik och hot under kvällen. På plats stod dörren lite öppen till lägenheten. Om polisen kom in i lägenheten skulle mannen ”döda dem eller begrava dem”.

– Jag och min kollega står i dörröppningen och försöker få kontakt med mannen. Han kommer ut i hallen och håller något i handen som han kastar mot oss. Det visar sig vara en tillbringare med bensin som fattat eld. Det kommer som ett stort eldklot mot oss. Vi kastar oss ut och kommer precis undan elden, säger Björn Borg.

På måndagen knivhöggs en polis när han var på väg hem från jobbet i Norrköping. Gärningsmannen, en man i 60-årsåldern, skadade polisen allvarligt.

Dömdes till rättspsyk

Mannen slängde igen dörren och barrikaderade sig i lägenheten. Ärendet blev utdraget – fler eldklot kastades. Det brann i trapphuset och boende evakuerades via stegar.

 Björn Borg, gruppchef för områdespolisen i Motala.

Poliserna riskerade att drabbas av livshotande skador. Mannen var även beväpnad med kniv.

Flera poliser och polisens förhandlare tillkallades. Morgonen därpå lyckades de få ut honom.

– Anspänningen var hård psykiskt. Det var kollegor som tog illa vid sig, även om vi inte skadades allvarligt fysiskt. Där och då försöker man bara rädda sig undan, men i efterhand är det en händelse som har satt sina spår. Han dömdes till rättspsykiatrisk vård. Det känns som ett misslyckande av rättpsykiatrin att släppa den här mannen, säger Björn Borg och fortsätter:

– Det är tragiskt när man tänker på den skadade kollegan.

Göta hovrätt dömde mannen i 60-årsåldern till rättpsykiatrisk vård för försök till grov misshandel, mordbrand och våld mot tjänsteman.

”NN var medveten om att det fanns risk för att polismännen skulle komma att skadas av elden som han kastade. Det framgår att han var likgiltig i förhållande till att risken skulle förverkligas”, står det i domen.

Släpptes trots tidigare återfall

Några år tidigare, 2002, hade mannen även dömts till rättspsykiatrisk vård för bland annat olaga hot och hot mot tjänsteman. Därefter dömdes han för ytterligare hot till kortare fängelsestraff vid ett flertal tillfällen. Bland annat för grov kvinnofridskränkning 2009.

2010 anmälde kriminalvården till socialtjänsten att mannen inte arbetat tillräckligt med sin problematik och att ”risken för återfall i brott var hög” efter frigivningen. Mannen förlorade då vårdnaden om sina barn. Tre år senare dömdes han på nytt för bland annat mordbrand.

Mannen har sedan 2013 fått rättpsykiatrisk vård i nio års tid. I juni 2022 beslutade den rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena att vården skulle upphöra.

Risken för återfall i allvarlig brottslighet bedömdes som låg om han fortsatt med sin medicinering, uppgav ansvarig chefsöverläkare. De senaste tre åren har vården bedrivits i öppen form utan anmärkning och mannen ”uppvisar stabilitet i måendet”.

Knivmannen i Norrköping hade förberett brandbomber som skulle kastas mot polisen, enligt Aftonbladets uppgifter.

Hot mot polisen ökar

Mannen uppgav själv som skäl till frigivning att ”han mår bra och det finns ingen risk att han återfaller i brott”. Han har eget boende, sköter sin ekonomi och har nyligen fått ett erbjudande om timanställning inom vården, framgår det i domen.

Björn Borg säger att mannen inte har varit aktuell i hans nuvarande polisområde – men att det känns obehagligt att ha ”en sådan människa ute i samhället”.

– Oavsett om händelserna är riktade mot poliser eller inte så känns det inte bra när han återfaller i sådana grova våldsbrott.

De förtäckta hoten mot polisen ökar, menar han.

– Under de senaste tio åren har vi sett att det är fler som försöker påverka poliser så att de inte kan utföra sitt jobb. Kriminella kartlägger kollegor och står och väntar utanför polishuset när man åka hem. De åker förbi våra bostäder. Syftet är att vi inte ska kunna jobba lika aktivt eller agera fullt ut i vår yrkesroll. Det är tråkigt att samhället har blivit så, man vill inte att det ska drabba en personligen.

Mannen är nu anhållen, misstänkt för mordförsök och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Rikspolischef Anders Thornberg, säger att våldet är ett angrepp mot hela Polismyndigheten.

– Våra medarbetare ska känna sig trygga i sitt arbete och på sin arbetsplats, det här är helt oacceptabelt säger rikspolischef Anders Thornberg, i ett pressmeddelande.