Svenska politikern pressades i 25 minuter av misstänkt korrupta EU-toppen

Publicerad 2022-12-12

I 25 minuter tjatade korruptionsmisstänkta Eva Kaili om lättnader för Qatar.

Sedan fick den svenska C-politikern Abir Al-Sahlani nog.

– Jag sa: Eva, du låter inkompetent, säger hon.

När EU-parlamentets vice ordförande Eva Kaili (S&D) bjöd in till ett privat möte om barns rättigheter i Iran tackade Abir Al-Sahlani ja direkt.

C-politikern, som klippte av sig håret i protest mot regimens förtryck, har länge engagerat sig i frågan och hoppades på att mötet skulle leda till framsteg.

Men sedan upptäckte hon att Kaili, som nu sitter häktad misstänkt för korruption kopplad till Qatar, hade en annan agenda, något även Arbetsvärlden rapporterat om.

– 25 minuter av 30 gick åt till att prata om varför Qatar skulle få visa-liberalisering. Jag blev så förvånad, jag hade för mig att vi skulle prata om något helt annat, säger hon.

”Hon tog illa upp”

Kaili lovordade framstegen i Qatar gällande både mänskliga rättigheter och situationen för migrantarbetare innan Al-Sahlani bröt in.

– Jag sa: Eva, ju mer du pratar om Qatar desto mer inkompetent framstår du. Jag har en bakgrund i Mellanöstern, jag förstår arabiska och läser Al Jazeera. Jag vet vad som pågår där och vet att det du säger är fel. Jag råder dig att inte säga det här offentligt för du kan få folk i Europaparlamentet emot dig, säger hon.

EU-parlamentets vice ordförande uppskattade inte svaret, säger Al-Sahlani.

– Hon tog illa upp, men jag tar inget bullshitbeteende, det spelar ingen roll vem jag sitter framför. Jag sa att hon nog inte skulle säga det där i huset för det låter helt jävla galet, säger hon och fortsätter:

”Jäkligt konstigt möte”

– Sedan satt hon kvar och började berömma mitt utseende. Jag tänkte det här stämmer inte så jag tog kontakt med mitt kontor och sa att jag haft ett jäkligt konstigt möte.

Efter razzian mot EU-toppen har den socialdemokratiska EU-parlamentsgruppen skjutit upp samtliga omröstningar gällande Gulfstaterna. Där ingår även frågan för att qatarier ska slippa visum inom EU.

Nu hoppas Al-Sahlani att EU-parlamentet kan få tillbaka förtroendet.

– Så här ska det inte vara. Vi är inte det italienska eller rumänska parlamentet, det här är Europaparlamentet. Vi kan inte ha korrupta politiker i EU:s folkvalda institution.

Följ ämnen i artikeln