40 timmar syre kvar i ubåten – ”Jobbar dygnet runt”

Uppdaterad 2023-06-21 | Publicerad 2023-06-20

Halva tiden har gått.

Om 40 timmar tar syret i ubåten slut.

Räddningsteamet har fortfarande ingen aning om var farkosten är – och hur man ska få upp den om den väl hittas.

Sökinsatsen efter den försvunna ubåten vid Titanics vrak fortsatte under tisdagen.

Sökandet har utökats och sker nu på djupare vatten. Frankrike har också skickat forskningsfartyget Atalante för att hjälpa till. Fartyget är utrustat med en avancerad undervattensrobot.

– Vi jobbar dygnet runt och gör allt vi kan för att hitta Titan och de fem saknade, sa kapten Jamie Frederick vid den amerikanska kustbevakningen på en pressträff klockan 19, svensk tid.

Kustbevakningen har sökt igenom ett område på cirka 20 000 kvadratkilometer – större än halva Danmark.

Men än så länge har sökandet inte gett några resultat. Vid det här laget finns syre för 40 timmar kvar i ubåten.

PLUS: 12 frågor och svar – med ubåtsexperten

Miljardären Hamish Harding är en av passagerarna ombord.

Dyker där ubåten sågs senast

Sökinsatsen är ”unik och krävande” – av flera olika orsaker.

Området som genomsöks ligger mitt ute i Atlanten vilket gör att det tar tid att få dit den utrustning som behövs. Man söker också både ovan och under havsytan.

Jamie Fredrick berättade att kustbevakningen har påbörjat en dykning med en radiostyrd undervattensfarkost, på den sista plats man vet att ubåten befunnit sig på.

Kanadas kustbevakning kommer att anlända senare i kväll, såväl som fartyg från den amerikanska flottan och privata fartyg.

– Vi är därute. Vi letar.

”Landets bästa experter”

Just nu ligger allt fokus på att lokalisera ubåten. Vad som händer om den hittas återstår att se. Journalisternas frågor om sannolikheten att kunna rädda personerna ombord fick inga glasklara svar.

– Om ubåten lokaliseras kommer experterna att titta på vilket som är det bästa sättet att få upp den, sa Jamie Frederick.

– Vi har landets bästa experter inblandade i detta.

Den försvunna u-båten ”Titan”

Har försvunnit förut

Det är inte första gången ubåten Titan försvinner i havets djup.

Det säger den amerikanske journalisten David Pogue som var med på en expedition förra sommaren.

”De var verkligen borta i omkring fem timmar”, skriver han på Twitter.

Han befann sig inte själv på ubåten utan i kontrollrummet på det forskningsfartyg ubåten utgick från. Enligt honom fungerar varken GPS eller radiokommunikation under vattenytan.

– De kunde fortfarande skicka korta textmeddelanden till ubåten, men hade ingen aning om var den var. Det var tyst och väldigt spänt, säger han.

Pogue säger också till BBC att ubåten är förseglad med flera bultar från utsidan – och att det är omöjligt att fly utan hjälp.

Oceangate till Aftonbladet: Gör allt vi kan

Det privata företaget Oceangate, som äger ubåten, skriver i en kommentar till Aftonbladet att de är djupt tacksamma över den brådskande och omfattande hjälp de fått av statliga myndigheter och företag.

”Allt vårt fokus just nu ligger på teamets mående och gör allt vi kan för att få hem de fem besättningsmedlemmarna på ett säkert sätt”, skriver de och fortsätter.

”Vi kommer att ge uppdateringar när det är möjligt”