Ytterligare ett misstänkt legionellafall på Kaverös äng

Lägenhet avspärrades – teknisk undersökning genomförd

Uppdaterad 2023-03-25 | Publicerad 2023-03-24

Kaverös ängs äldreboende utreds för vållande till annans död efter att 94-åriga Anna-Lisa Hansson dog i en legionellainfektion för ett år sedan.

Nu har ytterligare en person dött – och polisen har spärrat av och genomfört en teknisk undersökning i en lägenhet.

– Det gäller naturligtvis misstankar om ytterligare ett fall av legionella, säger förundersökningsledare Marcus Leijon.

I februari 2022 dog 94-åriga Anna-Lisa Hansson efter att hon smittades av legionella när hon bodde på äldreboendet Kaverös äng i Göteborg.

I början av mars – ett drygt år senare – dog ännu en person på äldreboendet, vilket ledde till att polisen spärrade av dennes lägenhet.

Det pågår alltså just nu två förundersökningar om vållande för annans död mot äldreboendet.

– Vi är i ett känsligt inledningsskede i det här ärendet, vilket gör att jag inte kan säga så mycket, med hänvisning till förundersökningssekretess, säger Marcus Leijon.

I nuläget väntar polisen på provsvar för att se om det faktiskt är legionella som ligger bakom dödsfallet, men Leijon bekräftar att det är polisens misstankar.

Anna-Lisa dog på äldreboendet Kaverös äng i Göteborg. ”Det var fruktansvärt att se”, säger dottern Carina Larusson.

”Vansinnigt att ingen reagerat”

Efter Anna-Lisa Hanssons död gjordes en smittspårning på äldreboendet. I polisens utredning - efter Anna-Lisas död - har temperaturen i vattnet varit för låg ungefär 11 000 gånger mellan mars 2021 och juni 2022.

– Det är vansinnigt att ingen har reagerat på detta, sa Marcus Leijon till Aftonbladet tidigare i år.

Kommunen har vidtagit flera åtgärder för att motverka legionella det senaste året, de spolar varmvatten och kallvatten i ledningarna minst en gång i veckan och inför dusch, för att vatten inte ska bli stående.

En nyckel till att de fick bort legionellan har varit en tillsatt reningsanordning i undercentralen, platsen där vattnet kommer in i huset. Det gav effekt, vattnet blev rent.

I november förra året flyttades reningsutrustningen, mellan kall och varmvattnet.  Efter det har verksamheten tagit fler vattenprover för legionella, varav många prover har visat på att smittan återfunnits.

– Verksamheten har sedan första legionellaproven vidtagit flertalet åtgärder, men har inte kommit tillrätta med problematiken. Legionella har hela tiden funnits på något ställe i systemet, säger Sara Karlsson, som är miljöinspektör på Göteborgs kommun, som gjorde smittspårningen efter Anna-Karins död.

Kaverös ängs äldreboende.

Det senaste testet visar att legionella fanns i rören den 1 mars i år. Om det var det som låg bakom det nya, misstänkta legionellafallet går inte att säga. 

Sara Karlsson berättar att vissa fastigheter alltid kommer behöva reningsutrustning efter att legionella kommit in i huset. 

– Jag har inte fått meddelade från smittskyddsläkaren om att inleda smittspårning i aktuella fallet,  där jag utreder smittkälla. Om det kommer behövas när dödsorsak är fastställd, eller om smittkällan redan bedöms som känd vet jag inte,  men i dagsläget har jag inget nytt smittspårningsärende.

Ny person flyttar in inom kort

Trots det misstänkta dödsfallet har boendet inte vidtagit några ytterligare åtgärder utöver de befintliga.

– Vi måste få klarhet i om det handlar om legionella. Det är klart att det avlider personer på ett vård- och omsorgsboende. Det är ju det sista stället man bor på, ungefär två till två och ett halvt år man bor här, säger Tina Isaksson, som är avdelningschef för vård- och omsorgsboendena i Göteborg.

Hon bekräftar att en lägenhet har varit avspärrad, och att polisen har varit där med tekniker.

Polisen kommer inte stänga mer av boendet.

– Det är inte vårt mandat att stänga ner en fastighet. Det är, däremot, Göteborgs stads mandat, säger Marcus Leijon

Men trots misstankarna om legionella kommer inte Kaverös äng stängas. Tvärtom - en ny person kommer snart att flytta in i lägenheten inom kort, enligt Tina Isaksson.

Förvaltningen har varit i kontakt med polis och åklagare.

– Vi avvaktar utredningarna och mer kontakt av polisen. Det är såklart en fruktansvärd brottsrubricering, säger hon.

Det pågår två förundersökningar om vållande till annans död på Kaverös äng. Vad tänker du om det?

– Polisen håller på med förundersökningar och de är ute och utreder brett efter uppslag, tänker jag. För mig är det det. Jag kan inte se kopplingarna själv, jag får inte ihop det, säger Tina Isaksson.

Vad är det du inte får ihop?

– Jag kan inte se hur de här två skulle hänga ihop. Vi har inte någon konstaterad legionellafall bekräftat, för då hade vi vetat om det. Legionella är en anmälningspliktig sjukdom. Så det är lite svårt att se hur det skulle hänga ihop, och fortsätter:

– Det är en person som har avlidit på boendet, och så gör man en ny förundersökning. Jag måste få svar på varför man gör det, jag förstår det faktiskt inte. Eftersom vi inte har något konstaterat legionellafall. 

Följ ämnen i artikeln