Alhem: Tyder på ett förstärkt bevisläge

Publicerad 2016-09-02

Den 41-åriga kvinnan och hennes 18-årige sambo har häktats för mord och mordförsök.

Båda två är på sannolika skäl misstänkta, alltså den högre misstankegraden.

– Det innebär att utredningen har fortskridit och att man har kommit fram till ett förstärkt bevisläge, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem.

Kvinnan och mannen greps i tisdags i Trondheim efter att hon kommit hem från Thailand. Tre dagar senare häktades de i dag av Västerås tingsrätt, på sannolika skäl misstänkta för mord och mordförsök. Åtal mot dem ska vara väckt senast den 30 september.

– Det innebär att utredningen har fortskridit och att man har kommit fram till ett förstärkt bevisläge som möjliggör att man kan arbeta i lite mer lugn och ro. Man har inte riktigt samma tidspress på sig som om det skulle ha blivit skälig misstankenivå, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem till Aftonbladet TV.

Efter häktningsförhandlingarna berättade åklagare Jessica Wenna att det finns material att analysera och att åklagarsidan väntar på besked om tekniska analyser.

Kan det vara därför man förlänger häktningstiden till fyra veckor i stället för två?

– Jag skulle tro att det helt enkelt är försvararna som efter samråd med sina huvudmän har gått med på att tiden sätts till fyra veckor. Det är meningslöst att inte gå med på det, för det kommer ändå leda till att man sitter i minst fyra veckor, säger Sven-Erik Alhem.

Bråttom att säkra uppgifter

Trots att bara en person har hållit i vapnet som orsakade den 68-årige mannens död är både hans 41-åriga dotter och den 18-årige mannen misstänkta för mord.

– Det lämnar utrymme för många olika möjligheter, man behöver inte alls ha hållit i någon kniv. Minsta lilla samrådsförfarande, inspiration, anstiftan eller fysisk eller psykisk medhjälp medför att man kan dömas, säger Sven-Erik Alhem till Aftonbladet TV.

Hur fortsätter arbetet efter det här?

– Här måste man jobba häcken av sig för att se till att utredningen så fort som möjligt säkras. All bevisning är bäst medan den är färsk, inte minst muntliga uppgifter. Därför är det väldigt angeläget att man skyndar på så mycket man kan för att säkra uppgifter.

Filmiskt scenario

Det så kallade sommarstugemordet utanför Arboga har blivit en av sommarens mest uppmärksammade nyhetshändelser.

– Det är ett filmiskt scenario, som en deckare, något extra som kittlar den som tar del av uppgifterna. Men samtidigt tror jag att det här är något som allmänheten kanske inte så enkelt förstår. Det är inte alls troligt att det här är rena autostradan fram till en fällande dom i bevishänseende. Det kan finnas många dolda svårigheter, delvis beroende på vad vittnen har sagt. Det är väldigt få vittnen som med exakthet kan säga att en viss person har synts i en bil till exempel. I stället kanske det är en beskrivning av hur någon såg ut, att den liknande någon och så vidare. Det är alltid mängder av förvecklingar som ska utredas ytterligare, säger Sven-Erik Alhem till Aftonbladet TV.