Rayan, 5, fortfarande fast i brunnen – får syrgas genom rör

Uppdaterad 2022-02-05 | Publicerad 2022-02-04

Femåriga Rayan är fortfarande fast i en brunn 32 meter ner i marken i Marocko.

Pojken får syrgas och vatten genom ett rör i jorden.

Nu går räddningsinsatsen in på sitt fjärde dygn.

I tisdagskväll arbetade femåriga Rayans pappa med att reparera byns brunn i provinsen Chefchaouen, Marocko.

Då ramlade pojken ned i den 32 meter djupa brunnen.

– Jag tittade bort ett ögonblick och då föll han ner i brunnen. Jag har inte sovit en blund sedan dess, säger Rayans pappa till Le360.

Sedan dess har ett intensivt räddningsarbete pågått och engagerat en hel värld. Brunnen är för smal för att räddningsarbetarna ska kunna klättra ner. I stället är planen att gräva sig ned till Rayan, rapporterar Al Jazira.

En kamp mot klockan

På torsdagen meddelades att räddningen var nära. Då hade man grävt sig 27 meter ner i marken. Men ett dygn senare har grävmaskinerna ännu inte nått fram till honom.

– Vi är nästan framme. Vi har jobbat hela tiden i tre dagar och tröttheten börjar infalla sig, men hela räddningsteamet kämpar på, säger insatsledare Abdesalam Makoudi, rapporterar Al Jazira, på fredagskvällen.

Boende i området iakttar räddningsinsatsen.

Rayan får syrgas och vatten genom ett rör ner i jorden och har nu suttit fast i tre dygn. Räddningsinsatsen är riskabel och brunnens vägar riskerar att ge vika och skada honom i samband med grävarbetet. Tanken är att pojken ska grävas ut genom ett hål vid sidan av brunnen när man nått tillräckligt djupt.

– Problemet är att brunnen är väldigt, väldigt liten, omkring 25 centimeter i diameter. Vid 28 meters djup var hålet för smalt för att vi skulle kunna nå honom, säger Mohamed Yassin El Quahabi, insatsledare, till BBC.

Insatsen livesänds på sociala medier

På filmer och bilder på sociala medier syns mängder av människor som samlats på platsen för att följa händelsen som direktsänds på sociala medier.

Polis och vårdpersonal finns på plats för att ta emot pojken när han kommit ut. En helikopter står redo för att flyga pojken till närmasta sjukhus. På sociala medier stöttas pojken och insatsen genom hashtagen #SaveRayan.

Följ ämnen i artikeln