Åklagaren: Han sköt henne från fyra meter

Publicerad 2014-01-12

Pierre Karlsson dömd till livstid Nu tas fallet upp i hovrätten

Annika Nordander sköts med Pierre Karlssons hagelgevär. Det hävdar åklagare Thomas Hagman inför hovrättsförhandlingen på måndag.

– Han sköt henne på kontoret, på fyra meters avstånd, säger han sedan polisen nu provskjutit vapnet.

Kalmar tingsrätt dömde Pierre Karlsson till livstid för dubbelmordet på Öland. Nu vill han bli friad av hovrätten.

Det har nu gått ett år och en månad sedan Gustaf Linder-Nordander, 57, och hans 55-åriga hustru Annika hittades mördade i sitt nerbrunna garage i Flakeböle på Öland. Annika Nordander var skjuten med ett hagelgevär medan Gustaf hade misshandlats i huvudet och lämnats att dö i den brinnande byggnaden.

Misstankarna riktades snabbt mot den 56-årige snickaren och trebarnspappan Pierre Karlsson från Gettrum på norra Öland. Dels för att han var bekant med mordoffren, men också för att han tidigare stått åtalad för ett nästan identiskt dubbelmord då hans mamma och hennes sambo hittades döda i sitt nerbrunna hus i Böda sommaren 2006. Den gången friades han eftersom tingsrätten inte ansåg att bevisen räckte.

Dömdes mot hans nekande

Den gången, precis som nu, ansågs det finnas ekonomiska motiv. Pierre Karlsson har haft stora ekonomiska problem och när Gustaf och Annika mördades på Lucianatten 2012 var han i desperat behov av pengar.

– När han inte fick låna av Gustaf och Annika mördade han dem. Därefter öppnade han deras kassaskåp med en vinkelslip, menar åklagare Hagman. Men skåpet var tomt. Samma kväll ringde han bekanta och bönade om att få låna stora summor.

Kalmar tingsrätt ansåg bevisen övertygande och dömde Pierre Karlsson mot hans nekande till livstids fängelse. Bland annat hade Gustafs blod hittats på ett vapen hemma hos Pierre Karlsson. Dessutom hade hans mobiltelefon varit avstängd under de kritiska timmarna då paret mördades.

Kompleterat utredningen

Pierres sambo sökte honom förtvivlat under eftermiddagen och ringde också hans bekanta för att höra om de visste var han fanns. Även den mördades bror, Petter Skoglund som var nära vän till Pierre, försökte nå honom.

Sambon var kallad som vittne till tingsrätten, men utnyttjade sin rätt som nära anhörig att avstå. När nu Pierre Karlsson överklagat livstidsdomen och kräver att bli fri, har varken han eller åklagaren åberopat henne som vittne.

– Hon har i såväl denna som i den tidigare mordutredningen varit mycket objektiv i alla förhör, tycker åklagare Thomas Hagman. Hon vill naturligtvis försvara sin sambo, men hon vill samtidigt inte försvara en mördare.

– Kanske skulle hon kunna räta ut vissa frågetecken, men jag har valt att inte kalla henne till hovrätten.

Pierre Karlssons och hans försvarare hävdar i sitt överklagande att det finns brister i åklagarens påståenden och i tingsrättens dom.

– Vi har därför kompleterat utredningen, berättar åklagare Hagman. Bland annat har vi nu provskjutit det hagelgevär som jag menar är mordvapnet för att undersöka träffbilden på Annikas kropp. Vi har också gjort omfattande undersökningar av Pierre Karlssons mobiltelefon som visar att den inte stänger av sig av sig själv, vilket Pierre Karlsson hävdar hände på morddagen.

Rättegång på måndag

Inför domen i tingsrätten genomgick Pierre Karlsson en stor sinnesundersökning. Den visar att han inte har någon allvarlig psykisk störning. I utredningen uppger Pierre Karlsson själv att han pekats ut som skyldig till flera mord de senaste åren, bland annat på sin kusin. Han säger också att rykten på norra Öland påstår att han är skyldig till flera inbrott och kassaskåpskupper.

Enligt uppgifter i lokalpressen har nu polisen i Kalmar börjat undersöka om han är skyldig till dessa brott.

Mordrättegången mot Pierre Karlsson i inleds i Göta hovrätt på måndagen och kommer att pågå i två veckor.