Dubbelmördare på Öland döms till livstid

Uppdaterad 2014-02-04 | Publicerad 2013-11-15

Tingsrätten har tidigare kommit fram till att snickaren Pierre Karlsson,56, är skyldig till dubbelmordet i Flakeböle på norra Öland.

I dag kom domen med straffet -  livstids fängelse.

I slutet av oktober kom resultatet av den rättpsykiatriska utredningen för Pierre Karlson. Där fastslog utredningen att han inte led av psykisk störning varken vid tidpunkten för mordet eller vid tiden efter.

Sedan tidigare har Kalmar tingsrätt kommit fram till att Pierre Karlsson är skyldig till dubbelmordet på Gustaf och Annika Nordander i december förra året.

I dag kom Kalmar tingsrätt med domen som fastslår straffet - livstids fängelse.

Han döms för mord i två fall och till mordbrand. I domen skriver tingsrätten att brottet är så pass allvarligt att inget annat straff än livstids fängelse kan komma i fråga för Pierre Karlsson. Under rättegången har 56-åringen nekat till brottet.

Satte eld på garage

I domen slår tingsrätten även fast att motivet för dubbelmordet var pengar.

Tingsrätten dömer även honom till att betala skadestånd på 326 458 kronor till det mördade parets anhöriga.

Det var i december 2012 som Pierre Karlsson sköt Annika Nordander med ett hagelgevär och misshandlade Gustaf Nordander i sitt garage. Innan Karlsson lämnade paret i Flakeböle satte han fyr på garaget där paret brann inne. När räddningstjänsten kom till fastigheten hittade de parets kroppar samt deras hund som också dödats.

Saknade pengar

Åklagaren framförde i sin bevisning att motivet för gärningen var att snickaren Pierre Karlsson hade stora skulder och riskerade utmätning. Dessutom skulle han och familjen till Stockholm, men att det saknades pengar för resan. Och vänner har vittnat om att Karlsson vädjat om ett lån efter dubbelmordet.

Polisens utredning har visat att någon har försökt att skära upp paret Nordanders kassaskåp. I domen skriver tingsrätten att snickaren Pierre Karlsson hade den utrustning som krävs för att kunna skära upp kassaskåpet.

Polisens tekniska bevisning fann spår av Gustaf Nordanders blod på Pierre Karlssons hagelgevär. Enligt försvaret har Gustaf lånat hagelgeväret för lerduveskytte en gång på 1980-talet. Expertvittnen från Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, har i rätten fastställt att blodspåren är nya. Och i domen gör tingsrätten bedömningen att den ”enda rimliga förklaringen är den att Gustafs blod hamnat på geväret i relativ närtid i samband med att Gustaf blödde”.

I utredningen har det framkommit att Karlsson har raderat sms från sin och sin sambos mobiler, vilket tingsrätten anser styrka hans skuld i fallet.

”Inget alibi”

Tingsrätten konstaterar att Pierre Karlsson saknar alibi för den tidpunkt när dubbelmordet skedde.  Vittnen har uppgett att de sett hans bil vid Nordanders bostad. Och i utredningen har det visat sig att han stängt av och satt på sin telefon i trakterna av Flakeböke under det för brottet kritiska timmarna.

I ett sms till sin sambo skrev Karlsson att han skulle vara hemma runt 16-tiden, men var hemma först vid 19-tiden. Försvarets förklaring är att han kört fel. Men anser att det är ”osannolikt” och följer i stället åklagarens linje:

Pierre Karlsson har levt hela sitt liv på norra Öland och kan därför förutsättas besitta en synnerligen god lokalkännedom”.

– Tingsrätten har inte klarat av att bortse från att jag på förhand har blivit dömd av allmänheten, förklarade Pierre Karlsson redan när rätten skickade honom på psykundersökning för några veckor sedan.

Pierre Karlssons advokat Cales Möllersten säger vid lunchtid till Aftonbladet att han att han inte hunnit läsa domen i sin helhet. Men han anser att den är felaktig och att tingsrätten i de delar han läst har ”för långt dragna slutsatser”.

– Den kommer att överklagas, säger han till Aftonbladet.