Luftrummet stängde över Moldavien

Publicerad 2023-02-14

Moldavien larmades om en utländsk drönare.

Efter det stängde landet sitt luftrum.

– Det kommer mot bakgrund av uppgifterna om att Ryssland planerade någon typ av kupp, säger analytikern Hugo von Essen.

Luftrummet över Moldavien stängdes tillfälligt under tisdagen.

”Kära passagerare, ni som är på flygplatsen, ombord eller har planerat att flyga idag, var snälla och håll er lugna och följ flygplatsens information”, skriver flygbolaget Air Moldova på Facebook.

Luftrummet var stängt av säkerhetsskäl efter larm om att en utländsk drönare setts i landet.

Tidigare under dagen gick Moldavien ut med en varning till Europeiska fotbollsförbundet UEFA om det finns ett ”verkligt hot” mot landet.

På grund detta beslutade man om att dagens match mellan Sheriff Tiraspol och Partizan Belgrade skulle spelas bakom stängda dörrar.

Landets regering har avgått

I helgen kom beskedet att Moldaviens regering avgår.

Bland annat hänvisade landets premiärminister Natalia Gavrilit till en rad kriser som drabbat landet sedan Ryssland invaderade grannlandet Ukraina.

Energikrisen, hög inflation och robotar som har passerat moldaviskt luftrum var några av problemen som nämndes.

– Ingen trodde att regeringen skulle behöva hantera så många kriser orsakade av rysk aggression i Ukraina, säger hon.

Moldaviens president Maia Sandu.

Hot om kupp

Under måndagen anklagade Moldaviens president Maia Sandu Ryssland för en långt gången plan att störta landets EU-vänliga regering.

I planen ingår, enligt Sandu, att civilt klädda sabotörer ska attackera myndighetsbyggnader och ta gisslan. Ryssland har nekat till anklagelserna.

Enligt Hugo von essen, analytiker på Centrum för Östeuropastudier, kan beslutet om att stänga luftrummet ha kommit efter att Moldavien nåtts av uppgifter om en närstående rysk kupp i landet.

– Det här kommer mot bakgrund av varningen från Ukrainas president Zelenskyj till Moldavien, om att ukrainsk underrättelsetjänst fått uppgifter om att Ryssland planerade någon typ av kupp i närtid av Moldavien. Det blir spekulativt, men uppgifterna är väldigt allvarliga, säger han.

Vill behålla landets beroende

Enligt Hugo von Essen har Ryssland länge haft långsiktiga mål med Moldavien.

– Det här är en fortsättning på mål som Ryssland haft väldigt länge. De vill inte ha en pro-europeisk regering i Moldavien, att de ska komma närmare EU och längre ifrån rysk påverkan, säger han.

Han säger också att de metoder som Ryssland tidigare använt mot Ukraina nu kan komma att användas mot Moldavien.

– Om man nu från rysk sida planerat en statskupp så speglar det att man upplever att metoderna man hittills använt inte har fungerat väl. Att man nu måste ta till något mer drastiskt och byta ut den existerande ledningen i Moldavien som är pro-eropeisk, fortsätter han.

Följ ämnen i artikeln