Debattören lämnade efter n-ordet: ”Flashback-liknande”

Uppdaterad 2024-04-24 07.40 | Publicerad 2024-04-23

Barakat Ghebrehawariat lämnade scenen efter att n-ordet använts flera gånger under debatten.

Under en debatt om rasism i Kulturhuset i Stockholm sades n-ordet flera gånger. Det fick författaren och föreläsaren, Barakat Ghebrehawariat, att lämna rummet.

Nu försvarar moderatorn Stina Oscarsson att ordet användes.

– Det hade varit en helt annan sak om n-ordet hade riktats mot Barakat. Men debatten handlade om språket och ett ord, säger hon.

Lördagens debatt skulle handla om rasism och kulturdebatten – men det hela slutade med att ordningsvakter gick in och en av panelisterna, Barakat Ghebrehawariat, lämnade rummet.

– Varken arrangören eller moderatorn klev in. Till slut såg jag ingen annan utväg än att lämna, säger Barakat Ghebrehawariat.

Kritik mot moderatorn

I efterhand har debatten fortsatt. Och Ghebrehawariat har riktat kritik mot moderatorn, dramaturgen Stina Oscarsson.

– Det var ingen hälsosam miljö för mig, så jag lämnade. Det är faktiskt moderatorns ansvar att skapa en trygg miljö för mig också, säger han.

Peter Thörnqvist, vars pappa var från Sudan, var den deltagaren i publiken som först sa n-ordet.

– När de debatterade hur man ska prata med barn om dylika ord som finns i böcker ville jag beskriva hur jag själv fått ordet slängt efter mig, men ändå inte upplevt det kränkande att läsa för mina barn i till exempel Astrid Lindgrens böcker, säger han.

Barakat Ghebrehawariat uttryckte att han inte ville höra n-ordet igen. Men ordet återkom.

Stina Oscarsson var moderator under debatten.

”Skapar negativa känslor”

– Den andra personen som sa n-ordet försökte jag föra ett resonemang med. Jag sa: ”Varför är det viktigt för dig att säga ordet? Alla förstår vad du menar”. Jag förklarade att det gör mig ledsen och skapar negativa känslor hos mig, säger han och fortsätter:

– Jag sa ifrån för att ingen annan sa ifrån. Det är ett rasistiskt ord och det är frapperande att vi fortfarande har denna debatten 2024, säger han.

Han kallar samtalet för stundtals ”Flashback-liknande”.

Så såg inte moderatorn Stina Oscarsson det. Hon beskriver det som en intim stund med frågor på hög nivå från en publik med olika bakgrund.

– Jag utgick från att ordet inte skulle komma upp igen när han hade sagt att han inte ville höra det. Men jag kan inte kontrollera i förväg vad en publikfråga kommer innehålla, säger hon.

Hon säger att Barakat Ghebrehawariat reste sig och gick andra gången ordet nämndes, trots att mannen som sa det ville förklara sig.

Debatten skedde i Kulturhuset i Stockholm.

”Blev irriterad”

– Barakat ansåg att jag skulle ha tystat mannen och gett honom plats i stället. Då urartade det. Han blev väldigt irriterad, högljudd och gick demonstrativt ut ur rummet, säger Stina Oscarsson.

Men så upplevde inte Barakat Ghebrehawariat situationen. Enligt honom förmedlar Stina Oscarsson en orättvis bild. Hon resonerar i sin tur att hon inte ville tysta mannen utan låta honom förklara varför han använde ordet.

– Det hade varit en helt annan sak om n-ordet hade riktats mot Barakat, eller använts för att tala nedsättande om en annan människa. Men debatten handlade om språket och ett ord.

Men förstår du att han avfärdade samtalet när han tidigare hade bett om att inte få höra ordet?

– Nej, eftersom vi var där för att diskutera användningen av det ordet. Och har man som jobb att diskutera det kan man inte kräva att bli skyddad från att ens höra ordet. Ordet är inte ett vapen, säger hon.

Ola Wong, kulturredaktör på tidningen Kvartal, var också med i panelen. Han tycker att man får se ordet ur en historisk kontext.

– Jag blev själv mobbad och det slängdes rasistiska slagord mot mig i skolan, ska jag inte få använda de orden? Ska inte Peter få använda ordet han blev mobbad med? säger han.

Följ ämnen i artikeln