Pappan har vaknat och förhörts – fallet ännu en gåta

Publicerad 2023-10-18

Kartbild över Söderhamn.

Blodprov och förhör med läkare tyder på att mat inte ligger bakom det mystiska dödsfallet i Söderhamn.

Polisen har skärpt brottsmisstanken till mord – men det är fortfarande en gåta vad som drabbade familjen.

Pappan är vid medvetande och har förhörts av polisen på sjukhuset.

Familjen från Söderhamn kom till sjukhuset i Hudiksvall i söndags med svåra symtom på magsjuka. En fyraårig flicka dog.

Hennes tvååriga lillebror och mamma har förflyttats till Karolinska sjukhuset i Stockholm. Båda är i ett mycket allvarligt tillstånd och får avancerad intensivvård. Enligt Söderhamns-Kuriren vårdas de med Ecmo, en maskin som syresätter blodet utanför kroppen och fungerar som en konstgjord lunga.

Pappan vårdas på Akademiska sjukhuset i Uppsala. För honom är tillståndet något bättre. På tisdagen kunde han förhöras av polisen.

Men enligt polis och åklagare är fallet fortfarande ett mysterium och ingen är misstänkt i utredningen.

– Pappan har reagerat väldigt kraftigt på det som har inträffat. Han har berättat om vad de gjorde i helgen, men det finns ingen förklaring till det som har hänt, säger åklagaren Christer Sammens.

Inledningsvis utreddes fallet som vållande till annans död och vållande till kroppsskada. På tisdagen skärptes brottsrubriceringen till mord.

Beslutet grundades delvis på att polisen ska få större juridiska befogenheter i utredningen, enligt uppgifter till Aftonbladet.

”Polisen misstänker att någon form av yttre påverkan är anledningen till att dessa fyra personer har hamnat i det tillstånd som gjorde att de tvingades söka vård”, skrev polisen i en uppdatering på sin hemsida.

Polisen har undersökt flera platser i utredningen, bland annat en restaurang som vissa – men inte alla – i familjen ätit mat från under helgen.

Åklagaren Christer Sammens, som tog över fallet på tisdagen, tror inte att felaktigt hanterad mat ligger bakom de mystiska symtomen.

– Det grundas på vissa uppgifter ur förhör med läkare och Giftinformationscentralen. Det har att göra med det man har kunnat se, bland annat genom blodprov, säger han.

Polisen väntar fortfarande på svar från rättskemisk undersökning och obduktion av den döda flickan.

– Det är väldigt vanskligt att säga något utan kemiska svar. Just nu är det här en gåta. Jag har ingen teori alls, säger Christer Sammens.