Efter kokain­avslöjandet: ”Något som utländska säkerhets­tjänster gärna utnyttjar”

Publicerad 2024-01-18

Föga förvånande – men ändå upprörande.

Det har varit den vanligaste reaktionen inom svensk polis efter Aftonbladets kokain­avslöjande.

– Har man något slags missbruk ökar det risken att man blir utsatt för påverkan från utländska säkerhets­tjänster eller kriminella nätverk, säger kriminal­kommissarie Gunnar Appelgren.

Aftonbladets avslöjande om att spår av kokain hittats på hälften av riksdagens partikanslier har väckt starka reaktioner.

Även inom polisen, enligt Aftonbladets källor.

– Vi jobbar mot den här typen av brott varje dag och vi ser vad båda narkotikamissbruk, och allt som följer med brottsligheten kring den, gör mot samhället. Så det känns sådär om det skulle vara så att de som lagstiftar säger en sak utåt samtidigt som de privat göder den här brottsligheten, säger en polis på fältet.

”Extra olämpligt i riksdagen”

Även om granskningen inte kan visa vem som nyttjat kokainet inne på kansliernas toaletter så finns en oro att kokain­användandet kan sätta politiker och deras anställda i en farlig sits.

Gunnar Appelgren, kriminal­kommissarie vid Söder­tälje­polisen med många år i yrket bakom sig, säger att hans reaktioner på avslöjandet varit flera.

– På ett sätt blir jag inte förvånad. Kokain­användandet är så utbrett. Det förekommer bland kriminella, hos party­knarkare och även i finrummen.

Kriminalkommissarie Gunnar Appelgren reagerar starkt på kokainavslöjandet.

Carin Götblad, polismästare vid nationella operativa avdelningen, säger att polisen är väl medveten om att droger förekommer i princip överallt.

– I alla miljöer och arbets­platser, även sådana där det är extra olämpligt som riksdagen, sjuk­vården och även inom polisen. Vi behöver en högre uppmärksamhet hos alla arbets­givare på drog­missbruk. Analyser av avloppsvatten i kommunerna visar ju tyvärr samma sak, säger hon.

Carin Götblad, polismästare vid nationella operativa avdelningen.

”Demokratins högborg”

Gunnar Appelgren menar att någon som nyttjar droger på en arbetsplats sannolikt kan lida av ett missbruk och att alla former av missbruk, precis som en sårig skilsmässa eller andra privata svårig­heter, kan öppna upp för yttre påverkan.

– Det är något som utländska säkerhets­tjänster eller kriminella element gärna utnyttjar. Ett missbruk ökar risken att man kan utnyttja, påverka eller rekrytera personer inom politiken. Det känns oerhört allvarligt när det sker i demokratins högborg, säger Appelgren.

Lennart Karlsson, narkotika­polis sedan 25 år och ordförande i Narkotika­polis­föreningen, håller med. Han menar att det alltid finns risker med narkotika och narkotika­användning kopplat till alla typer av arbetsplatser.

– Den största och mest uppenbara risken om man använder narkotika, det är ju att man på olika sätt kan bli försatt i beroende­ställning gentemot de personerna som man skaffar narkotika ifrån. Där har vi sett en utveckling de sista åren, att de kriminella gängen och de kriminella nätverken är oerhört medvetna om vilka personer de som köper narkotika av dem.

Lennart Karlsson har varit narkotikapolis i 25 år.

”Stor säkerhetsrisk”

Lennart Karlsson säger att man hittat försäljnings­listor hos narkotika­säljare där det inte bara står namn och mängd narkotika man har köpt, utan även vilken yrkes­grupp personen som köpt drogerna tillhör.

– Det är den stor säker­hets­risk oavsett vilket skrå man tillhör, men i det här fallet så pratar vi då uppen­barligen om Sveriges riksdag. Det är klart att det innebär en säker­hets­risk.

Gunnar Appelgren tillägger även en privat reflektion.

– Om det nu missbrukas i demokratins hög­borg, varför? Hur är arbets­miljön egentligen? Dövar sig politiker med alkohol och droger för att orka med sitt jobb?