Kinas olagliga polisstation i Sverige ”inte osannolik”

Publicerad 2022-10-27

Kinas jakt efter kriminella utanför landets gränser visar sig i en ny skepnad.

Nu visar en rapport att man öppnat fysiska ”polisstationer”.

– Man ”övertygar” folk att komma tillbaka, säger Kinakännaren Oscar Almén.

54 polisstationer i 30 länder spridda över hela världen. Det visar rapporten från organisationen Safeguard Defenders. Ett av alla kontor påstås gömma sig bakom en tegelmurad fasad i västra Stockholm.

Behöver utlandskineser förnya körkortet kan de vända sig till ”Oversea Chinese Sevice Center”. Arbete som vanligtvis utförs på en ambassad.

Men enligt rapporten så lurar polisstationer bakom servicecentret. Från den sidan ska det förekomma påtryckningar mot exilkineser om att de ska återvända hem och ställas inför rätta för påstådda brott.

Tystar kritiker

Oscar Almén.

Fenomenet att man från Kinas sida försöker fånga in människor som anses brutit mot lagen är inte nytt, menar Oscar Almén, som är forskare med fokus på Kina vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

– Man har sen länge haft ett projekt för att få tag på större kriminella och korrupta kineser som flyttat utomlands. Det finns ett begrepp för det som heter ”Operation Foxhunt”. Och i sökandet efter dem har det förekommit den här typen av metoder, där man på olika sätt ”övertygar” folk att komma tillbaka, säger han.

– Man använder ofta att det finns släktingar hemma i Kina som hotas på olika sätt för att tysta regimkritiker. Och det här är nånting som ökar mer och mer.

 

Larmet: Kina har rekryterat brittiska stridspiloter

 

I rapporten handlar det om att man är ute efter telefon- och internetbedragare. Där brottsoffren finns i Kina.

För den här verksamheten, ekonomiska brott, är det fängelsestraff som är aktuellt. Men Kina har hårda straff för brottslingar, bland annat förekommer dödsstraff i landet. Vilket gör att flera länder inte har något överlämningsavtal med dem.

– Då försöker man hitta andra sätt i stället. För att få personerna att återvända, säger Oscar Almén.

Vilken typ av verksamhet som bedrivs vid den påstådda svenska polisstationen vet vi inte nu. Men att den faktiskt existerar är ”absolut inte osannolikt” menar Oscar Almén.

Inte officiellt den kinesiska staten

Jing-Jie Chen, researcher för Safeguard Defenders, hör av sig från ett livat café i Asien. Han menar att den svenska polisstationen ligger vid ett trestjärnigt hotell i Stockholm.

– Den finns inuti kinesiska servicecentret, som är registrerat på samma adress, säger Jing-Jie Chen.

Det är inte kinesiska staten som ska ha upprättat kontoren, enligt rapporten. Utan den regionala polisen i Qingtian och Fuzhou, i samverkan med Oversea Chinese Association. En association som drivs av kinesiska kommunistpartiet.

Kontoret i västra Stockholm är enligt rapporten upprättad av Qingtians polis.

– De som leder stationerna är inte kinesiska tjänstemän eller myndighetsanställda. Utan lokala kineser. De är ofta affärsmän. Men nederländsk media avslöjade att vissa som jobbar på stationerna tidigare varit inom säkerhetsbyrån eller så har de kopplingar till Kinas armé.

Jing-Jie Chen skickar en länk till en hemsida som beskriver servicecentret i Stockholm. Här framgår det att centret har en finansavdelning, juridisk avdelning och en avdelning för nödsituationer. Även att det ska vara registrerat av svenska myndigheter.

Men när ett förteget Utrikesdepartement gör en koll hittar de ingen registrerad organisation under det namnet.

Utrikesministern Tobias Billström (M) har reagerat på händelsen. På en bild, som TT skriver om, syns ett anställningsbevis för en person som fått en tjänst som ”föreståndare för Servicecentrum Stockholm under Qingtians ”Polisstationer för utlandskineser” (ungefärlig översättning) under en period om tre år”.

– Vi har för avsikt att se till att överlämna frågan från regeringens sida till de rättsvårdande myndigheterna, i synnerhet säkerhetspolisen, säger utrikesministern till TT.

Säpo bekräftar kännedom

Säkerhetspolisen, Säpo, bekräftar att de kände till polisstationerna sedan tidigare. Men man ger inte ut mer information om fallet.

Enligt Säpo bedriver ett flertal länder säkerhetshotande verksamhet mot och i Sverige.

– I det sammanhanget har vi pekat ut framför allt tre länder som de främsta kopplat till hoten. Och då är det Ryssland, Kina och Iran vi har talat om, säger Fredrik Hultgren-Friberg, presstalesperson hos Säpo.

Kina dementerar

Kinas utrikesministeriums talesperson Wang Wenbin säger att uppgifterna inte stämmer, skriver Global Times.

Han att man öppnat upp servicecenter stämmer. Något man gjorde under pandemin för att underlätta för kinesiska medborgare i andra länder med att just förnya körkort.

Det stämmer dock inte överrens med Safeguard Defenders rapport. Den menar att kinesiska polisstationerna slog upp dörrarna för första gången 2018. Det vill säga innan pandemin.

Följ ämnen i artikeln