Olaglig jättegömma hos vapenhandlare: K-pistar och kontanter

Publicerad 2024-04-19

En äldre vapenhandlare häktas efter att polisen slog till mot hans hem.

K-pistar, automatvapen och pistoler hittades som mannen inte hade tillstånd för. Andra förvarades felaktigt.

– Det handlar om flera hundra vapen sammanlagt, säger åklagare Fredrik Skoglund.

Polisen genomförde under tisdagsmorgonen en rutinkontroll mot en vapenhandlare i Stockholmsområdet. Snabbt fattades misstankar om vapenbrott mot mannen eftersom man hittade flera militära vapen.

– Det handlar om ett ganska stort antal automatvapen, pistoler och k-pistar. Helt enkelt vapen som han inte hade tillstånd att inneha, säger Fredrik Skoglund.

Det handlar om militära vapen, menar åklagaren. Vid tillsynen beslagtogs också vapendelar och omkring ett halvt ton ammunition som mannen inte hade tillstånd för.

Uppgifter: Halv miljon i kontanter

Mannen greps och anhölls senare, misstänkt för synnerligen grovt vapenbrott. Han misstänks dessutom för penningtvätt.

– Det togs en del pengar i beslag. Utredningen får visa var de kommer ifrån, om det visar sig att han sålt vapen eller om det handlar om något annat, säger Fredrik Skoglund.

Enligt Aftonbladet uppgifter handlar det omkring en halv miljon kronor i kontanter.

Begärdes häktad

Utöver fynden påträffades också ett stort antal vapen som förvarades felaktigt. Mannen hade vapen som kan antas höra till hans verksamhet som vapenhandlare i sin bostad.

– De får inte vara i bostaden, säger Fredrik Skoglund.

Under fredagseftermiddagen häktades mannen vid en tingsrätt i Stockholmsområdet. Han är på sannolika skäl misstänkt för synnerligen grovt vapenbrott.

– Min klient förnekar brott. På grund av sekretesskäl är jag förhindrad att kommentera detta ytterligare i nuläget, säger mannens advokat Marcus Lodin efter häktningen.

Erik Melin

Följ ämnen i artikeln