Trumps utmaning: Tämja Nordkorea utan krig

Under valrörelsen visade Donald Trump hur svårt han har att hantera en provokation utan att slå tillbaka.

Därför var det intressant att se hur han nästan ignorerade Nordkoreas robottest.

Men det kommer han inte att kunna göra länge till.

Att Nordkoreas unge diktator Kim Jong-un rätt snart skulle testa Trump var väntat.

Säkert är det inte heller någon vild gissning att Trumps närmaste rådgivare coachat honom i hur han borde reagera.

Kanske var det därför som den amerikanske presidenten valde att behärska sig.

Bristen på reaktion kan dock inte dölja allvaret i situationen. De flesta experter verkar ense om att Nordkorea ständigt gör nya framsteg både när det gäller robotteknologi och förmågan att göra sina kärnvapen så små och lätta att en raket orkar bära dem.

FN:s säkerhetsråd har förbjudit Pyongyang att testskjuta robotar men regimen struntar i förbudet.

Hotar dränka USA i ”eldstrom”

Bedömningarna varierar men en allmän uppfattning är att världen inte har mer än fem eller högst tio år på sig för att förhindra att Nordkorea skaffar sig kärnvapen som med långdistansrobotar kanske till och med kan nå den amerikanska västkusten.

Den missil som nu testades var ingen långdistansrobot. Däremot använde nordkoreanerna enligt egen uppgift en annan typ av bränsle som gör att raketer kan avfyras med minimal förhandsvarning.

Att Kim Jong-un öppet hotar med att Nordkorea snart kan dränka USA "i en eldstorm" ger i sig inget skäl till oro. Landets diktatorer har länge överdrivit det hårt kontrollerade och stängda landets förmåga att anfalla USA med kärnvapen.

Men för varje test kommer nordkoreanerna närmare lösningar som gör att de till slut kan uppnå förmågan att på allvar hota omvärlden med kärnvapen. Det är inte samma sak som att man kommer att använda dem.

Unik kvarleva

Kärnvapnen är i första hand den stalinistiska regimens livförsäkring. När de kan nå städer som San Francisco med kärnvapen kommer USA aldrig våga att anfalla eller ens försöka störta regimen som är en unik kvarleva från kalla krigets dagar.

Kombinationen av en ung kommunistledare som lever i sin egen isolerade bubbla och en politiskt oerfaren president i Vita huset med kort stubin och dålig impulskontroll kan bli mycket farlig för världen.

En rad amerikanska presidenter har misslyckats med att tämja Nordkorea. Bill Clinton försökte med förhandlingar och morötter. Obama med tuffare sanktioner. George W Bush satte upp landet på en svart lista över ”ondskans axelmakter”.

Men Nordkorea har oförtrutet fortsatt arbeta med att utveckla sina kärnvapen.

Nytt kort i rockärmen?

Frågan är om Donald Trump har något nytt kort i rockärmen som inte prövats tidigare, bortsett från att störta regimen med våld och därmed riskera att Nordkorea använder de kärnvapen som man redan förfogar över.

Regimen i Pyongyang är övertygad om att USA och västvärlden skulle försöka störta dem om det inte vore för att man har massförstörelsevapen. Den fruktan lär knappast minska med Trump i Vita huset.

Som tidigare står hoppet till Kina, det enda land med vilket Nordkorea har något sånär vänskapliga förbindelser. Innan han tillträdde krävde Donald Trump att Kinas ledning måste göra mer för att sätta press på Kim Jong-un.

Hotar Kina

Men frågan är hur intresserade kineserna är av att hjälpa USA när Trump samtidigt hotar med att införa en 45 procentig importskatt på kinesiska produkter och utmanar Kina om deras anspråk i Sydkinesiska sjön. För att nämna några konflikthärdar.

Nordkoreas robotuppskjutning var den första akuta utrikeshändelse som Donald Trump var tvungen att reagera på i realtid. Hans återhållsamma reaktion där han bara sa att USA till hundra procent står bakom Japan som kallade testet för oacceptabelt, ger en viss förhoppning om att han klarar av att hantera utrikeskriser utan att nödvändigtvis ösa på ännu mer ved på brasan.

Samtidigt kan Trump inte ignorera det successivt ökade hot som Nordkorea kommer att utgöra under hans presidentperiod. På något sätt måste han agera för att hindra landet från att skaffa sig kapaciteten att attackera USA.

Frågan är bara hur han ska göra det utan att samtidigt starta ett krig.

Folket svälter – då visar diktatorn upp sin nya
jätteflygplats