Källor: Turkiet röstar om svenskt Nato-ansökan i veckan

Peter Schwartz

Publicerad 2024-01-22

Turkiska parlamentet väntas rösta om Sveriges Nato-ansökan i veckan.

Det uppger en källa med insyn för tidningen Bloomberg.

Följ ämnen
Nato

I veckan kommer turkiska parlamentet rösta om svenskt Nato-medlemskap, rapporterar Bloomberg.

Uppgifterna kommer från en anonym källa med insyn till tidningen.

Enligt källan är det Erdogans parti AKP tillsammans med stödpartier som ska lägga fram omröstningen.

Sista steget

Vilken dag omröstningen väntas framgår inte av källan. Enligt CNN Türk väntas omröstningen ske redan i morgon, tisdag.

Om parlamentet röstar ja är det sista steget för Turkiets godkännande en tumme upp från Erdogan.

I mellandagarna godkände det turkiska utrikesutskottet Sveriges Nato-ansökan. Och förra veckan öppnade turkiska parlamentet i Ankara igen efter nyårsuppehållet.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, mitten, Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, vänster, och Sveriges statsminister Ulf Kristersson, höger, under ett möte inför ett Nato-toppmöte i juli 2023.

Turkietexperten tror på grönt ljus

Turkietexperten Michael Sahlin tror att turkiska parlamentet kommer att godkänna svenska Nato-ansökan. Delvis på grund av att Nato godkänt att Sverige deltar i alliansens storskaliga övning Steadfast defender.

– Det vore idiotiskt för Turkiet att spela med i en stor Natoövning som är väldigt skarp och anti-rysk och då spela med artikel 5 och sedan inte godkänna Sverige. Det skulle vara väldigt konstigt, säger han till TT.

Har man sagt A får man säga B, menar Sahlin och innebär nu att Erdogan tar risken att godkänna ett svenskt medlemskap utan garantier att USA levererar F-16-plan till Turkiet. En affär som godkännandet länge varit uppbunden i.

Efter ett möjligt ja av parlamentet ska ärendet vidare till Erdogan. Sen ska handlingarna till Washington.

– Jag kan inte föreställa mig att Erdogan kan långdra skedet när parlamentet har sagt ja. Även i det auktoritära system som Turkiet har så är det likväl ändå att betrakta som en formalitet, säger han till TT.

Två år sedan ansökan

I maj är det två år sedan Sverige tillsammans med Finland gemensamt ansökte om medlemskap. Turkiet och Ungern är de Nato-medlemmar som inte godkänt ansökan.

Ungern har länge sagt att man inte kommer vara det sista medlemslandet att godkänna ansökan. Men där har signaler kommit om att processen kommer dröja ytterligare. Parlamentet i Budapest har vinteruppehåll och samlas i mitten eller slutet av februari.

I förra veckan uppgav en medarbetare till premiärminister Orbán för Reuters att ”Sverige inte verkar prioriterar Natomedlemskapet och har inte gjort något för att öka förtroendet för landets lämplighet för medlemskap”.

Aftonbladet har sökt utrikesminister Tobias Billström som avböjer att kommentera.