Strejken fortsätter – men stadens tålamod har tagit slut

Uppdaterad 2017-07-12 | Publicerad 2017-07-06

Sophämtarnas strejk fortsätter på torsdagen trots morgonens förhandlingar.

Stockholm stad ställer nu krav på RenoNorden.

– Det kan inte gå en dag till, soporna kommer hämtas i dag på ett eller annat sätt, säger Katarina Johansson, enhetschef på Stockholm vatten och avfall.

På onsdagseftermiddagen hölls möten mellan sophämtarna, fackliga organisationer och arbetsgivaren RenoNord. Tidigt på torsdagsmorgon fortsatte de, men någon lösning har parterna inte enats om.

– Strejken fortsätter i dag, säger en av sopåkarna.

Men för Stockholm stad har tålamodet tagit slut.

– Det kan inte gå en dag till, soporna kommer hämtas i dag på ett eller annat sätt, säger Katarina Johansson.

Vem kommer att hämta soporna?

– I första hand är det RenoNorden som får lösa situationen. Vi har ställt kravet att de får hämta soporna i dag. Gör de inte det så kommer vi strata vår beredskapsplan. På ett eller annat sätt så kommer soporna hämtas, nu får vi gå från ord till handling.

Strejkar av två olika anledningar

Beslutet om vild strejk togs av RenoNordens sophämtare under onsdagsmorgonen. Vild strejk innebär en olovlig strejk som strider mot strejkrätten. De fick även stöd av företaget Liselott Lööfs sophämtare.

Bakom beslutet ligger dels ett krav på nyckelinventering, dels ett nytt avtal som innebär lägre lön.

– Varje bil har ungefär 200 nycklar, dem ska vi visa vart de går och sedan ska det skrivas ner och inventeras. Det kommer vi inte att göra och det är därför vi står här i dag. Det handlar om att de vill ta vår kunskap så att vi blir lätta att byta ut om vi inte godtar lönesänkningen, sa Peter Börjesson, talesperson för de strejkande sophämtarna, på onsdagen.

Nyckelinventeringen innebär att märka kundernas nycklar som sophämtarna använder i arbetet.

Hur soporna ska kunna hämtas på torsdagen, när det enbart är de strejkande sopåkarna som vet vart nycklarna går, är fortfarande oklart.

Tjänar 35 000 kronor i månaden

Medellönen för sophämtarna ligger på 35 000 kronor. Lönesänkningen som det nya avtalet innebär för sophämtarna tycker vd:n för RenoNorden Peter Ekholm är rimlig.

– Det är orimligt att de ska tjäna så mycket pengar som de gör om man sätter det i proportion med till exempel poliser och sjuksköterskor. Men förhandlingen kring avtalet är inte avslutat så jag vill inte säga mer om det, sa Peter Ekholm under onsdagen.

Men det är väl ganska unikt att sänka lönerna?

– Deras lön grundar sig på ett gammalt avtal från 70-talet och det behöver moderniseras. Vi betalar fortfarande bra.

Enligt sophämtarna så rör det sig om en lönesänkning uppemot 10 000 kronor. Ekholm vill själv inte avslöja hur stor lönesänkningen kommer bli men säger att sophämtarnas uppgift är fel.

– 10 000 är det inte. Det har de hittat på.

RenoNorden har 55 procent av Stockholms sophämtning, resten har Liselott Lööf enligt upphandlingen.