al-Shabaab: "Håller kristna gisslan"

Publicerad 2015-04-02

Minst 15 personer har dödats – 60-tal skadade

Minst 15 personer har dödats och över 60 skadats sedan medlemmar ur den somaliska extremistgruppen al-Shabaab stormat ett universitet i Garissa i östra Kenya.

Gruppen säger sig hålla kristna personer som gisslan.

Attacken började i gryningen, omkring femtiden. Plötsligt hördes explosioner och skottlossning.

– Enligt studenter som flydde angrep de beväpnade männen utan urskiljning. De sköt alla de såg, sade vittnet Alinoor Moulid till BBC.

”Skilde ut människor ”

Somaliska terroroganisationen al-Shabaab har tagit på sig attentatet och enligt en talesperson har man dock riktat in sig på kristna.

– Vi skilde ut människor och släppte muslimerna, säger Abdiasis Abu Musab, talesman för al-Shabaab, till Reuters.

– Det finns många lik efter kristna i byggnaden. Vi har också tagit många kristna levande. Striderna fortsätter inne på universitetsområdet, sade talesmannen.

Många dödsoffer

I ett officiellt uttalande från den kenyanska polisen uppges att attacken inleddes med att vakterna vid huvudingången till universitetet besköts.

Minst 15 personer har dödats och 65 skadats.

Kenyas räddningsverk säger att 280 av de 815 studenterna på universitetet i Garissa har lokaliserats. Myndigheten säger dock inte om den tror att de över 500 som man inte vet var de är, tros befinna sig inne på området eller om de kan ha flytt.

En massiv insats med polis och säkerhetsstyrkor pågår fortfarande, men polis och militär ska nu ha lyckats omringa angriparna i en av skolans sovasalar.

Utfäster belöning för terrorist

"Angriparna sköt urskiljningslöst medan de befann sig inne på universitetsområdet. Poliser som för tillfället vaktade studenternas sovsalar hörde skottlossning, reagerade snabbt och sköt tillbaka mot männen, men angriparna lyckades ta sig in i sovsalarna", skriver polisen.

Tidigare har den somaliska islamiströrelsen al-Shabaab utfört attacker i Garissa och andra ställen i Kenya, inte minst angreppet på köpcentret Westgate i huvudstaden Nairobi 2013. Då dödades 67 personer, sannolikt även de fyra angriparna.

Kenyas armé bekämpar i sin tur al-Shabaab inne på somaliskt territorium.

Kenyas president Uhuru Kenyatta har under dagen uttryckt sin sorg över dådet på sin officiella Facebooksida.

Samtidigt har den kenyanska polisen utfäst en belöning på 220 000 dollar, nära 1,9 miljoner kronor, för Mohammed Mohamud, även känd som Dulyadin alias Gamadhere, som man tror är hjärnan bakom terrordådet i dag, rapporterar AP.

TT-Aftonbladet

Följ ämnen i artikeln