Hundräddaren Maria: ”De var fastkedjade vid branden”

Publicerad 2023-07-27

GENNADI. Hundar med brännskadade öron och tassar, brutna ben eller i värsta fall brända till döds.

Det är vardag numera för volontärerna Maria och Kyriaki, som åker in i bränderna för att rädda djur.

– Vi har hittat hundar i trädgårdar, fastkedjade, säger Maria.

I byn Gennadi på södra sidan av Rhodos kommer lågorna uppe från skogen nu allt närmare byn.

Vinden gör att elden sprider sig snabbt.

Helikoptrar och flygplan flyger intensivt och vattenbombar över området för att hindra lågorna från att nå lokalbornas hus och gårdar.

Några lokalbor är fortfarande kvar med de flesta ha evakuerat sedan en halvtimme. 

Maria Mpadeka (till vänster) är en av alla frivilliga som hjälper till att rädda djur undan bränderna på Rhodos.

På flaket till en röd pick-up sitter volontären Maria Mpadeka, 23. Tillsammans med en kollega håller de om varsin hund.

Maria Mpadeka har trots elden åkt in i Gennadi för rädda övergivna hundar och andra djur som lämnats åt sina öden när människorna evakuerats i panik.

– Vi hittade de här två hundarna i trädgårdar inne i byn. De var fastkedjade, övergivna. Vi klippte upp deras kedjor och tog dem med oss, säger hon och fortsätter:

– De ska få undersökas av veterinär nu och sen tar vi dem till ett jourboende för hundar.

Många djur har bränts till döds

Maria Mpadeka berättar att de inte bara räddar hundar. Även getter, får, katter, kaniner, rådjur och alla djur de kan hitta och få med sig.

Men alla djur som de har hittat har inte varit vid liv.

– Tyvärr har vi också hittat många djur som bränts tills döds. Det är en hemsk syn, att man kan lämna sina oroliga hundar ensamma till sitt öde, säger hon.

”Förutom att vi åker till bränderna och letar upp djuren hjälper vi även till att hitta nya hem för de som klarar sig”, säger Maria Mpadeka.

Hon blir tårögd och skakar på huvudet, säger att hon är arg på de grekiska myndigheterna. Det är hennes kollega, Kyriaki Theodorou, också. De säger att de känner sig övergivna.

– Regeringen har lämnat oss här för att dö, för att brinna inne. Tusentals turister har evakuerats med hjälp av oss lokalbor. Vi har själva finansierat evakueringar, hjälpt till med mat och vatten och vad får vi av regeringen? Ingenting! utrbrister Kyriaki Theodorou

Volontären Kyriaki Theodorou.

Brännskadade

Tillsammans tar de hundarna till en veterinär norrut på ön.

På ett veterinärcentret möter veterinären Margies Panagiototis upp. Han har under det senaste dygnet tagit emot fyra hundar och en katt från branden i Gennadi.

När djuren undersökts och fått behandling, mat och vatten, placeras de i varsin bur för att få vila och återhämta sig.

Veterinären Margies Panagiototis.

Katten har brännskador över stora delar av kroppen och ligger inlindad i en filt med dropp och smärtstillande. Hundarna har brännskador på tassarna, en även på öronen och har ett brutet ben.

– En av hundarna har också bråck, troligtvis vanskött av sin ägare, honom måste vi operera i morgon, säger Margies Panagiototis.

Den lilla blandrashunden sitter längst in i sin bur med sorgsna ögon och slokande öron.

– Det är okej med dem nu. De har fått mediciner. Men vi får se hur det går med katten, den är ganska illa skadad, säger Margies Panagiototis.

Maria Mpadeka, som också hängt med till kliniken, säger att om det inte vore för alla volontärer som hjälper till, skulle många av dessa djur inte ha klarat sig.

– Förutom att vi åker till bränderna och letar upp djuren hjälper vi även till att hitta nya hem för de som klarar sig. De flesta tas om hand av fosterfamiljer tills vi kan lokalisera ägaren, och några får även nya hem om någon vill ta hand om dem, andra kör vi till temporära räddningscenter, förklarar hon.

Hon gör det för att hon älskar djur, berättar hon. Hon har själv tre hundar och dessutom känner hon vill hjälpa till i katastrofsituationen som bränderna nu skapat på ön.

– Jag önskar att det fanns ett bättre förebyggande arbete här på Rhodos. Vi har inga system för att hantera skogsbränder alls, och inte tillräckligt med brandbekämpningsresurser. Det är inte första gången det brinner här, men nu är det värre än någonsin. Allt som görs nu, görs av volontärer som jag själv, det är vi lokalbor.

Totalt befinner sig över 400 hundar på räddningscentret.

Har räddat 250 hundar

Flera av de hundar som volontärerna räddat från byn Gennadi har även förts till räddningscentret Municipal dog shelter of Rhodes.

Hit kom dessutom fyra valpar som räddades när de sprang ute på ett fält för att undkomma lågorna.

Mamman hittades aldrig.

Tillsammans med hunden Rex – som gavs till volontärerna av sin matte när huset fattade eld – vilar nu valparna upp sig inomhus på räddningscentret.

– Sedan branden startade för nu tio dagar sedan har vi fått in över 250 hundar, alla räddade från bränderna, säger George Kritikos, som driver stället.

Även om centret till viss del är finansierat av kommunen är de enligt George Kritikos i behov av donationer för att kunna ta hand om mängden hundar som nu kommer in.

Han visar ett operationsrum som skänkts av en tysk veterinär, burar och mat. Även donationer från föreningar, organisationer och privatpersoner från andra länder har bidragit till att centret kunnat ta emot så många hundar.

George Kritikos, som driver räddningscentret, och hunden Rex.

– Vi är behov av donationer men inte i form av pengar. Vi behöver utrustning, burar, medicinska resurser och fysiska personer som kommer hit och vill hjälpa till att ta hand om hundarna, åka ut och rädda fler, åka ut och lämna mat och så vidare, säger George Kritikos, som driver räddningscentret.

Under tiden som vi pratar får Geroge Kritikos ett sms.

– Åh, en ny familj har hittats åt Rex. De kommer i morgon och hämtar honom, säger han och kelar med Rex.

ANNONS