Ensamseglaren Mauritz: ”Blev lovad 1 miljon per fängelseår – fick inget”

Publicerad 2023-10-22

GÖTEBORG. Han blev rikskänd över en natt sedan han åkt fast i Karibien med över ett ton kokain ombord på sin segelbåt.

Istället för att tjäna 5 miljoner kronor blev det ett decennium i fängelse.

– Jag förlorade precis allt, till och med mina kalsonger , säger Mauritz Andersson, 67, som idag är mycket ångerfull i podden Aftonbladet Krim.

Den misstänkte huvudmannen i Sveriges största narkotikaärende, Operation Playa, Jonas Falk, fick 18 år i tingsrätten. Men friades sedan helt i hovrätten.

Mauritz Andersson, som ensam skulle segla över Atlanten med det enorma kokainpartiet på 1,2 ton, fick 14 års fängelse. Ett straff som han nu avtjänat.

I dag betecknar han sig som pensionär och säger sig leva ett stillsamt liv. Han bor i ett litet hus i västra Sverige, renoverar mindre båtar som han säljer vidare. Han jobbar också extra med att köra lastbil. 

Mauritz Andersson, 67, är idag en fri man.

”Blev lovad en miljon om året”

Mauritz Andersson säger att det säkert finns de som tror att han har en massa pengar undangömda, pengar som han skulle ha fått som en sorts plåster på såren. Men så är det inte.

Han berättar att de som stod bakom smugglingen visserligen hade lovat att ta hand om honom i det fall han skulle åka fast. Det var en självklarhet, hette det.

– Jag skulle få 100 000 euro per år som jag satt i fängelse, och i min enfald trodde jag på det, säger Mauritz Andersson.

Men när han kom ut gällde inte det löftet längre. I stället anklagades han för att det var hans eget fel att han åkt fast.

”Känt sedan länge”

Nyligen väcktes åtal i ett annat ärende där en svensk liga ska ha smugglat 290 kilo kokain med en precis likadan segelbåt som Mauritz hade. Den seglatsen gick från Brasilien till Spanien.

I dag lever Mauritz ett stillsamt liv, berättar han själv.

Mauritz Andersson är inte det minsta förvånad över smugglingssättet. Segelbåtar används för storskalig narkotikasmuggling.

– Jag tror mig veta att det går kanske hundra båtar varje år över Atlanten.

Att tio procent åker fast och blir svinn, det ingår i kalkylen säger han.

Hur smugglingen går till i detalj och inte minst hur knarkpengar tvättas vita i i svenska ansedda bolag, kommer avslöjas i en kommande bok, Operation Playa - kokainets väg till Sverige, av journalisten Rickard Andersson.

Pengarna gjorde att han ställde upp som knarkkapten.

”Förlorat precis allt”

Mauritz Andersson ångrar att han gav sig in på det hela, inte bara för egen del utan för att även nära och kära fått oönskad uppmärksamhet.

Han vill avråda andra från att falla för lockelsen om snabba pengar i narkotikabranschen.

– Det är fruktansvärt, man kunde inte föreställa sig hur hemskt det skulle vara att åka fast och hur man blir behandlad. Jag har förlorat allt, precis allting.

Mauritz Andersson berättar mer i senaste avsnittet av podden Aftonbladet Krim, Knarkseglatsen. Programmet belyser det senast avslöjade fallet av storskalig kokainsmuggling och hur polisen kom ligan på spåren.