Polisen om projekt IGOR: ”Nu blir det en del i den ordinarie verksamheten”

Publicerad 2023-09-05

Att polisens framgångsrika projekt kring mäns våld mot kvinnor läggs ner väcker politisk ilska.

Oppositionsborgarråd i Stockholms stad menar att beslutet borde stoppas.

Men Polismyndigheten menar att projektet nu går från just projekt till verksamhet.

– Vi finns till för dem som behöver hjälp och man ska kunna lita på oss, säger lokalpolisområdeschef Annika Laestadius.

Efter att Aftonbladet igår rapporterade om att polisens framgångsrika projekt IGOR läggs ner, ett pilotprojekt hos citypolisen i Stockholm med målet att minska mäns våld mot kvinnor, väcktes stor ilska i sociala medier.

Även flera politiker har reagerat.

– Det här handlar om att rädda liv. Man borde istället skala upp och implementera det här i hela landet. Verksamheterna fick besked så sent som i somras att projektet skulle behållas och utökas. Det här sänder en fruktansvärt dålig signal, säger Helena Vilhelmsson, riksdagsledamot för Centerpartiet.

Helena Vilhelmsson, riksdagsledamot för Centerpartiet.

Andréa Hedin (M), oppositionsborgarråd i Stockholm stad, säger att hon läste om beslutet med förtvivlan.

– Det här projektet har fått fler kvinnor att orka gå igenom rättsprocesser och det har fokuserat extra på kvinnor med barn. Det är nästan 200 barn som levt i hem med våld som fått hjälp under de här åren med projektet. Jag tror att det behövs en sådan här IGOR-grupp i varje kommun i landet, säger hon.

Andréa Hedin (M), oppositionsborgarråd Stockholm stad.

Annika Laestadius, lokalpolisområdeschef på Södermalm, menar dock att det är naturligt att projekt avslutas.

– Nu kommer vi istället ta detta från att vara ett projekt till att bli en del av vår ordinarie verksamhet inom ett av våra viktigaste områden – brott inom nära relation. Projekt IGOR har varit framgångsrikt och hjälpt oss att ta fram arbetsmetoder som vi redan börjat implementera i verksamheten och som vi kommer att implementera allt mer, säger hon.

Ett av framgångskoncepten med IGOR har varit det nära samarbetet med socialtjänsten – en grupp med fyra poliser och två socialsekreterare har suttit tillsammans.

Enligt Annika Laestadius kommer det arbetet att fortsätta och socialsekreterare kommer fortsätta att sitta i polishuset tillsammans med utredare från Brott i nära relation.

– Men då vi hanterar brottslighet som kan inträffa när som helst på dygnet under årets alla dagar så måste vi ha en verksamhet som inte bygger på enskilda personer utan på att någon alltid ska kunna ta emot och hjälpa dem som behöver hjälp, då de behöver den.

Annika Laestadius, polisens kommenderingschef för Pride.

Projekt IGOR har prisats och även kunnat visa upp faktiska resultat.

  • 50 procent av kvinnorna som utsattes för våld på Södermalm fick öppenvårds­behandling under 2022. Motsvarande siffra för Norrmalm var 16 procent. 
  • Samma år erbjöds 106 kvinnor på söder stöd och behandling. Fler än på Östermalm, Norrmalm och Kungsholmen tillsammans.

En orsak tros vara att kvinnorna känt förtroende för personerna som jobbat med IGOR då de fått ha samma kontaktperson genom hela processen.

– Det är ju lättare att vända sig till någon man haft kontakt med länge istället för att ringa 114 14 och bli kopplad till någon ny. Att alltid ha samma poliskontakt som man hade i IGOR kommer vi inte kunna uppnå alla gånger men vi ska jobba för att man har det i större utsträckning.

Annika Laestadius räknar upp några lärdomar från projekt IGOR som man kommer att använda sig av i det fortsatta polisarbete.

• Som att lokalisera rätt ärenden.

• Att informera målsäganden direkt om den misstänkte partnern släpps.

– Och vi kommer att visa gärningsmännen att vi har koll på dem och vet vad de gör men även erbjuda dem hjälp att bryta sitt beteende så att de inte kommer ut igen och gör om samma sak.

Annika Laestadius uttalar sig för Stockholm där hon menar att metoderna som IGOR lärt dem kommer att börja användas redan i höst. Men hon säger att lärdomarna från projektet troligtvis kommer att användas i hela riket.

– Jag vill betona att det här är en av Polismyndighetens absolut viktigaste frågor. Vi finns till för dem som behöver hjälp. Man ska vända sig till oss om man är utsatt för våld i sin relation och man ska kunna lita på oss.

Följ ämnen i artikeln