Ministerns nya besked om handlingsplanen

Ändrade sig igen efter bara några timmar

Uppdaterad 2024-02-28 | Publicerad 2023-12-15

Klimatminister Romina Pourmokhtari (L)

Regeringen måste lägga fram sin klimathandlingsplan innan årsskiftet.

Men enligt ministern kan det dröja – trots att lagen är tydlig på området.

– För mig är det viktiga att jag känner mig nöjd och glad innan jag är villig att gå vidare, säger Romina Pourmokhtari till TV4.

Timmarna senare backade hon från sitt eget uttalande.

Klimatminister Romina Pourmokhtari (L) ger nu ett helt nytt besked om den omtalade klimathandlingsplanen. Tidigare har hon varit tydlig med att den kommer att presenteras innan årsskiftet, detta står också i klimatlagen.

I en intervju med TV4 säger hon att förhandlingarna pågår och att det kommer ta en stund till.

När programledaren frågar om det inte är säkert att den kommer innan årsskiftet svarar ministern:

– Nej det är inte säkert.

Källa: Inga problem att leverera i år

Pourmokhtari säger också att det i lagen står att handlingsplanen ”bör” läggas fram innan årsskiftet. Men i klimatlagens femte paragraf står det: ”Handlingsplanen ”ska” lämnas till riksdagen året efter det att ordinarie val till riksdagen har hållits.”

Regeringen förhandlar med Sverigedemokraterna om handlingsplanen. En källa uppger för Aftonbladet att de förhandlingarna snart är i hamn.

– Om ministern önskar så är det nog inga problem att leverera planen i år, säger källan.

En knäckfråga har varit bränslepriserna. Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Moderaterna gick i valet fram med löften om kraftiga prissänkningar.

Vi har landat bra

En del av det har infriats genom budgetsatsningar, men det är långt kvar till de 10 kronor i sänkta priser som Sverigedemokraterna utlovade.

Det gör att SD vill hindra skrivningar i klimatplanen som kan resultera i att priserna stiger eller att de inte kan sänkas än mer.

Partiet vill också undvika formuleringar i planen som kan innebära att utredningar tillsätts som kan komma med förslag som leder till ökade priser på fossila bränslen.

En källa i Sverigedemokraterna säger att man förväntar sig att planen kommer i tid. Enligt källan är partiet också nöjt med utfallet.

– Vi har landat bra, säger källan.

Backar från uttalande

På fredagen valde både C och MP att anmäla ministern till riksdagens konstitutionsutskott på grund av hennes uttalande om planen.

Kort senare backade Pourmokhtari från sitt eget uttalande.

”Klimathandlingsplanen kommer att presenteras innan årsskiftet. Centerpartiets och Miljöpartiets politiska spel hjälper inte klimatet. Planen som regeringen lägger fram kommer att innehålla en ambitiös och effektiv borgerlig klimatpolitik som tar oss närmare Sveriges klimatmål. Den kommer att göra upp med den miljöpartistiska klimatpolitik som sänkte svenska hushåll”, skriver hon i en kommentar till Aftonbladet.

Följ ämnen i artikeln