Greta Thunberg: Klimat­avtalet är ett hugg i ryggen

Uppdaterad 2024-02-02 | Publicerad 2023-12-15

Klimatavtalet på COP28 är ett hugg i ryggen.

Det säger svenska klimataktivisten Greta Thunberg till Reuters.

Klimatavtalet på klimatmötet i Dubai anses vara historiskt. För första gången nämns fossila bränseln i avtalet, tidigare har enbart olja tagits upp.

– Texten är tandlös och den är inte i närheten att vara tillräcklig för att hålla oss under 1,5-gradersmålet, säger Greta Thunberg, som fortsätter med sina fredagsprotester för klimatet utanför riksdagen, till nyhetsbyrån.

– Det är ett hugg i ryggen för de mest sårbara.

Greta Thunberg.

Klimat och-miljöminister Romina Pourmokhtari och sveriges chefsförhandlare Mattias Frumerie straxs innan avtalet ska klubbas på COP 28.

Greta Thunberg menar att avtalet inte var konstruerat att lösa klimatkrisen, utan var ett ”alibi” för världens ledare som tillät dem att ignorera global uppvärmning.

– Så länge vi inte behandlar krimatkrisen som en kris och så länge som vi låter lobbyister påverka dessa avtal och processer kommer vi inte att komma någon vart, säger hon.

John M. Silk talar under COP28.

Koalitionen Alliance of Small Island States, (AOSIS) – med länder som Fiji, Tuvalu, Kiribati – påverkas just nu mest av klimatförändringarna och menar att avtalet är fullt av kryphål.

– Jag kom hit från mina hemöar för att jobba tillsammans med er för att lösa vår generations största utmaning, att bygga en kanot. Nu har vi byggt en kanot med svag och läckande stomme, full av hål, sa John Silk från Marshallöarna efter avtalet blev klart.

 Här får du senaste nytt om klimatet – varje dag