Så blir duellen mellan Reinfeldt och Sahlin

Uppdaterad 2018-09-06 | Publicerad 2010-05-09

Efter het politisk vecka möts de i direktsänd duell - här är strategierna

Han vill framstå som ansvarsfull.

Hon som välfärdens beskyddare.

Efter en intensiv politisk vecka drabbar Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin samman i kvällens Agenda.

Här är statsministerkandidaternas strategier inför duellen.

Det var trångt, varmt och historia skrevs i riksdagens presscenter i måndags. För första gången någonsin presenterade Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet en gemensam budgetmotion med sikte på regeringsmakt i höst.

Det var så stort att de rödgröna symbolerna knappt lyfts bort förrän Moderaternas logga kom fram. Statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg ville omedelbart bemöta oppositionens förslag.

Sedan följde tågturné med alliansens ledare, bussturné med Mona Sahlin och i kväll möts hon och Fredrik Reinfeldt i en 45 minuter lång duell i SVT:s Agenda.

Två tydliga alternativ står mot varandra. Aftonbladet har tagit del av båda sidors upplägg inför kvällen.

Fredrik Reinfeldts taktik

Ansvar för ekonomin. Debatten kommer att inledas med den ekonomiska krisen i Grekland. Det passar Fredrik Reinfeldt utmärkt. I veckan visade EU:s vårprognos att Sverige har bäst offentliga finanser i hela unionen. Reinfeldts budskap: Regeringen har tagit Sverige genom en svår finanskris tack vare en ansvarsfull ekonomisk politik. På andra sidan står Mona Sahlin vars partikamrater ute i Europa allvarligt har misskött ekonomin. Han tänker på regeringarna i Grekland, Portugal, Spanien och Storbritannien.

Jobb mot bidrag. Regeringen har en jobbpolitik för vanliga människor med låga- och medelstora inkomster, enligt Reinfeldt. Genom att de har fått sänkt skatt har drivkrafterna till arbete ökat. Mot det står, som Reinfeldt ser det, en opposition som vill återgå till en bidragspolitik som ska göra det mer lönsamt att inte arbeta.

Dolda skatter. Ofarlighetsstrategin - ett ord att lägga på minnet. Med begreppet vill Fredrik Reinfeldt säga att de rödgröna i sin budget inte berättar om vilka som faktiskt får betala när skatterna höjs. Den så kallade trygghetsväxlingen innebär, enligt regeringen, att över tre miljoner löntagare i själva verket får betala mer i skatt varje månad genom att höjd skatt växlas mot sänkt a-kasseavgift. Fredrik Reinfeldt kommer också påpeka att höjd bensinskatt och införd kilometerskatt drabbar vanliga människor med vanliga inkomster.

Mona Sahlin

Var är politiken? Efter oppositionens budgetmotion kommer Mona Sahlin att pressa Reinfeldt - på samma sätt som han tidigare pressat henne. Nu vet väljarna vad de rödgröna vill göra om de vinner valet medan det är oklart vad regeringen vill. I stället för att ge besked om bland annat jobben hänvisar Reinfeldt till valmanifestet som presenteras först i augusti.

Hotad välfärd. De rödgröna lovar landets kommuner 12 miljarder kronor de kommande två åren medan regeringen säger nej till extra pengar. I stället pratar Fredrik Reinfeldt om ytterligare sänkta skatter framöver. Mona Sahlin tänker även anklaga motståndaren för att fortsätta ”straffbeskattningen” av landets pensionärer. Visserligen har en skattelättnad utlovats nästa år, men till skillnad från de rödgröna har regeringen inte som mål att helt ta bort skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer.

Högersplittring. Även Mona Sahlin tänker försöka ta politiska poänger av krisen i Grekland genom att påtala de borgerligas splittring i eurofrågan. Folkpartiet kommer gå till val med krav på att Sverige byter kronan mot euron under nästa mandatperiod. Övriga allianspartier är betydligt försiktigare i frågan. De rödgröna, däremot, har lämnat klart besked: Ingen euro och ingen folkomröstning de kommande fyra åren.

Agenda sänds i SVT 2 klockan 21.15. Aftonbladet följer debatten på plats i TV-huset.

Följ twitterflödet om partiledardebatten