Studentspaden till artikelserien ”Omvändelseterapi”

Publicerad 2023-04-01

Studenterna tog emot priset under lördagskvällen.

Den granskande artikelserien ”Omvändelseterapi”, som publicerades i Aftonbladet vinner 2022 års Studentspade.

Bakom grävet står studenterna Emilia Lindell, Emma Rosdahl och Nadya Abbasi som studerar journalistprogrammet vid JMK.

– Wow, vi är chockade, säger studenterna i sitt tacktal.

Under falsk identitet hörde studenterna av sig till flera frikyrkor i Sverige för att få hjälp att hantera sina ”homosexuella tankar”. Flera av företrädarna som kontaktades uttryckte förakt mot homosexualitet och rekommenderade metoder för att bli kvitt tankarna. Metoder som kan ses som omvändelseförsök.

Och ikväll har de mottagit Studentspaden för sin granskning.

– Vi är chockade men så otroligt glada! Vi vill tacka Aftonbladet och Jonathan Jeppsson för att de ville upplysa det här ämnet i tidningen. Vi är också så tacksamma för universitetets stöd under hela processen, säger de till Aftonbladet.

Aftonbladets grävchef Jonathan Jeppsson var den som arbetsledde granskningen från redaktionen.

– Det känns väldigt roligt att få ha varit med som som redaktör till deras utmärkta gräv. Man blir glad och stolt, säger Jonathan Jeppsson efter vinsten.

Granskningen var tänkt som en artikel men när studenterna börjat gräva i ämnet insåg de att det var mer omfattande än vad de tänkt. Granskningen mynnade ut i en hel artikelserie som publicerades i Aftonbladet.

– Det var väldigt roligt att se hur de utvecklade det här till en mycket gedigen artikelserie, med grävandets alla komponenter – bland annat wallraff, konfrontation, och ansvarsutkrävande. Det ska bli intressant att se vad de kan åstadkomma i framtiden, sa Jonathan Jeppsson i samband med att artikelserien nominerades till Studentspaden.

Priset för Studentspaden delades under lördagen ut i Karlstad på Föreningen Grävande Journalisters seminarium.

Reportrarna Emma Rosdahl, Emilia Lindell och Nadya Abbasi studerar på JMK, journalistprogrammet på Stockholms universitet.