Amanda Lind: Vore bra med två på plats länge

Publicerad 2024-04-07

Amanda Lind ser ut att bli Miljöpartiets nya språkrör.

Och hon visar en enad front med kollegan Daniel Helldén.

– Det vore bra nu om vi kan få två språkrör på plats som kan vara där en längre period, säger hon till Aftonbladet.

Miljöpartiets valberedning har röstat fram den tidigare kulturministern Amanda Lind som kvinnligt språkrör. Men innan hon koras väntar en omröstning i partikongressen i slutet av april.

Interna källor har berättat för Aftonbladet att två falanger skapats i partiet. Den ena vill bli smalare och fokusera på klimatet – dit hör Daniel Helldén. Den andra vill beredda partiet och omfamna sociala frågor – dit hörde det tidigare språkröret Märta Stenevi.

Nu väntas Amanda Lind ta Märta Stenevis plats. Och hon visar en enad front med Daniel Helldén.

– Vi ska fortsätta vara tydliga med klimatpolitiken som behövs för att få ner utsläppen. Men vi ska också visa hur omställningen kan göras rättvis, säger Amanda Lind.

Hon säger att hon ser fram emot ett samarbete med Daniel Helldén.

– Han har gjort en bra start som språkrör. Jag uppskattar hans rakhet och tydlighet.

Amanda Lind hoppas kunna leda Miljöpartiet en längre period tillsammans med Daniel Helldén.

”Delar partiets syn”

Daniel Helldén har dock tidigare sagt att han vill ha den smalare linjen.

– Jag delar inte uppfattningen att det är vad han har sagt. Att vi ska ha en skarp kommunikation om miljö och klimat, ja – men vi delar partiets syn på att detta ska göras på ett rättvist sätt och att vi ska ha andra frågor att kommunicera.

Dessa frågor är till exempel en trygg välfärd, att jobba för människors välmående, och att se till naturpolitiken och biologisk mångfald, förklarar Amanda Lind.

Den senaste tiden har det varit stormigt inom partiet. Daniel Helldén valdes som manligt språkrör i vintras och relationen med Märta Stenevi har beskrivits som ansträngd. I februari avgick hon på grund av hälsoproblem.

”Leda i många val”

I en första intervju efter att valberedningens beslut blir Amanda Lind kallad Märta Stenevi av en reporter.

– Det är ingen fara, men det vore bra nu om vi kan få två språkrör på plats som kan vara där en längre period. Blir jag språkrör siktar jag på att leda partiet i många val framåt, säger Amanda Lind.

Den senaste språkrörsprocessen var lite av en storm, hur var denna?

– Jag har haft två fantastiska medkandidater, det har varit en rolig process. Det har varit en god stämning och det kommer det vara fram till extra kongressen.

Siktar ni på regering nu?

– Ja, självklart. Vi behöver sitta i alla de rum där besluten tas och påverka politiken. Och det gör vi bäst i regering, säger Amanda Lind.