Uppgifter: Sverige nobbar Danmarks förslag

Uppdaterad 2015-09-10 | Publicerad 2015-09-08

Enligt Danmarks Radio har svenska justitiedepartementet sagt nej till ett förslag från Danmark om att kringgå Dublinförordningen och låta flyktingarna i Danmark söka asyl i Sverige.

Men justitiedepartementet säger att det inte finns något sådant förslag.

En stor del av de drygt 1 000 flyktingar som nyligen sökt sig till Danmark vill till Sverige. Därför har den danske statsministern Lars Løkke Rasmussen ställt en förfrågan till Sverige om ett avtal som kringgår Dublinförordningen och gör det möjligt för flyktingarna att söka asyl i Sverige, uppger Danmarks Radio.

Men enligt DR har det svenska justitiedepartementet sagt att Sverige följer gällande regler, och att Danmark också bör göra detsamma.

– Danmark är ett rikt land och har möjlighet att ta hand om flyktingarna. Enligt nuvarande regler finns det också möjligheter för familjer att återförenas antingen i Danmark eller Sverige, ska justitiedepartementet ha sagt enligt DR.

Sverige förnekar

Justitiedepartementet dementerar detta och säger att Danmark aldrig har kommit med en förfrågan.

– Uppgifterna stämmer inte. Först och främst har den svenska regeringen inte fått någon fråga från den danska regeringen om detta över huvud taget. Där med har regeringen heller inte kunnat ge något svar på det, säger justitiedepartementets presstalesperson Erik Boman.

Regeringen i Sverige har däremot under dagen svarat på generella frågor från dansk media, menar Erik Boman.

– Det vi har sagt till Danmarks Radio från svensk sida är att Sverige inte stänger dörren för någon som söker asyl. Den som kommer till Sverige och söker asyl ska få sitt fall prövat. Men det är upp till Danmark att välja hur de vill hantera dem som söker asyl där, säger han.

Asylsökande ska prövas i första landet

Dublinförordningen säger att asylsökande ska prövas i det första EU-land där de registreras. Danmark måste alltså hantera de flyktingar som når Danmark som första EU-land, även om de vägrar söka asyl och istället vill till Sverige.

Undantag görs dock, enligt förordningen, för dem som redan har delar av sin familj i Sverige. Hänsyn ska också tas till individens personliga situation, exempelvis hälsotillstånd, skriver TT.

Följ ämnen i artikeln