Gröna Lund måste utreda olycka – hotas annars med förbud

Publicerad 2023-07-24

En anställd på Gröna Lund skadades när hon skulle hämta en tappad mobiltelefon vid en berg- och dalbana.

Arbetsmiljöverket kräver nu att Gröna Lund utreder olyckan.

I slutet av juni dog en kvinna i 35-årsåldern och flera skadades när åkattraktionen Jetlines tåg delvis spårade ur. För drygt en vecka sedan inträffade ännu en olycka då en anställd på nöjesparken skadades i samband med att hon hämtade en mobiltelefon som någon hade tappat från en berg- och dalbana.

Den anställda kvinnan ska ha fått grönt ljus för att gå in på området, men skadades när vagnen kom in på området. Hon ska ha träffats av bältesspännaren eller av en passagerares ben, men det är ännu oklart. Hon ska inte ha träffats av vagnen, även kallad gondolen.

Kvinnan fick en lätt hjärnskakning av smällen, men ska i dag må bra, enligt Gröna Lunds tillförordnade informationschef Max Lagerbäck.

Riskerar förbud

Arbetsmiljöverket kräver nu att Gröna Lund ska utreda olyckan och vad som kan ha orsakat den. Arbetsmiljöverket skriver att syftet med utredningen är att förebygga att något liknande händer igen:

”Om ni inte utreder orsakerna, kanske ni inte upptäcker risker, eller kanske ni feltolkar orsakssamband. Det kan leda till att ni missar allvarliga risker, eller att ni inte gör tillräckliga åtgärder för att förebygga liknande händelser. Då kan riskerna leda till att era arbetstagare blir sjuka eller skadar sig i arbetet”, står det i beslutet.

– Det är en standardskrivning. Det är vi som har anmält detta till Arbetsmiljöverket, säger Max Lagerbäck.

Gröna Lund har fram till den 28 juli på sig att inkomma med svaret till Arbetsmiljöverket. Om Gröna Lund inte åtgärdar de brister som myndigheten påtalat riskerar nöjesparken förbud eller föreläggande.