Israelisk militärräd mot sjukhus – kan vara krigsbrott

Publicerad 2024-01-30

De israeliska soldaterna klär ut sig till läkare och patienter.

Sedan springer de in på sjukhuset Ibn Sina på Västbanken, där tre palestinska män uppges ha dödats.

– Det här går över gränsen för vad som är tillåtet i väpnad konflikt, säger Mads Harlem på norska Rädda Barnen, till Verdens Gang.

Följ ämnen
Israel

Tidigt under tisdagsmorgonen ska ett flertal israeliska soldater ha tagit sig in på Ibn Sina-sjukhuset i Jenin på ockuperade Västbanken utklädda till läkare, patienter och civila palestinier – tre av dem bar hijab.

På ett filmklipp, som uppges komma från sjukhusets övervakningskamera, syns hur personerna är beväpnade och även griper en person.

Dessutom uppger palestinska hälsomyndigheten på Västbanken i ett uttalande att soldaterna öppnade eld inne på avdelningarna, och att tre unga män skjutits ihjäl. Man kallar det hela ”en ny sjukhusmassaker”.

Bekräftat tre dödade

Israelisk militär (IDF) har bekräftat för norska Verdens Gang (VG) att tre palestinska män dödats i räden. Man uppger att dessa var milismän som använde sjukhuset som gömställe och planerade en ny attack mot Israel, likt den som Hamas utförde den 7 oktober.

Både terrorstämplade Hamas och dess allierade Islamiska Jihad har bekräftat att de tre ihjälskjutna männen var medlemmar, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Filmklippet har spridits av både israeliska och internationella medier, trots att dess innehåll inte är helt bekräftat.

Flera medier har rapporterat om det videoklipp som sägs visa räden. Israels säkerhetsminister har delat klippet och hyllat den israeliska militären för insatsen.

Hyllas av minister

Den norska faktagranskarsajten Faktisk uppger att videon med hög sannolikhet visar räden – och klippet har även delats på X av den israeliske säkerhetsministern Itamar Ben-Gvir, som hyllar IDF för insatsen.

IDF har också uppgett att räden är ett tydligt bevis på att Hamas och Islamiska Jihad använder civila som mänskliga sköldar och vårdinrättningar som militära baser, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Hamas har återkommande nekat till sådana anklagelser.

En av männen som sköts ihjäl ska ha varit inlagd på sjukhuset sedan oktober för vård av skador i benet efter en israelisk drönarattack mot Jenin, skriver Al Jazeera.

”Terror”

Kanalens korrespondent Charles Stratford, som uppger att han talat med vårdpersonal på Ibn Sina-sjukhuset, säger att detta är första gången sedan Israel förklarade krig mot Hamas efter attacken mot landet 7 oktober, som en israelisk militäroperation sker inuti en civil sjukvårdsbyggnad.

– Man kan bara föreställa sig den terror som patienter och personal upplevt på sjukhuset i Jenin. Det här är bara ytterligare ett exempel på hur beslutsam den israeliska militären är gällande sina räder mot väpnade stridande runt om i det ockuperade palestinska territoriet, säger Stratford till Al Jazeera.

Kan vara krigsbrott

Mads Harlem, jurist och människorättsexpert på norska Rädda Barnen, säger till VG att det som syns i videoklippet, förutsatt att det är äkta, kan vara krigsförbrytelser.

– Att maskera sig som vårdpersonal eller patienter, som är grupper som har rätt till skydd, är strängt förbjudet enligt internationell humanitär lag. Det skulle kunna vara ett krigsbrott, och måste utredas vidare, säger han.

Vårdpersonal på Ibn Sina-sjukhuset i Jenin visar en blodig kudde efter att en israelisk militärräd skett under tisdagen.

Han förklarar att vårdpersonal och patienter är grupper som särskilt ska skyddas i konflikter, enligt krigets lagar. Att utge sig för att vara någon som har rätt till särskilt skydd och använda den täckmanteln för att döda eller skada någon, är förbjudet för alla parter i ett krig enligt folkrätten.

– Den är väldigt tydlig. Jag anser att det här är väldigt allvarligt, och går över gränsen för vad som är tillåtet i en väpnad konflikt, säger Mads Harlem till VG.

Blodspår på väggen efter räden på Ibn Sina-sjukhuset, där tre palestinska män sköts ihjäl.
Ibn Sina-sjukhuset i Jenin, ockuperade Västbanken.