Om miljardärer inte vill betala skatt, vem ska då göra det?

Conni Jonsson, grundare av riskkapitalbolaget EQT, som hotar att flytta från Sverige.

Det är något lite lustigt med människor som har mycket pengar men tycker att mindre bemedlade ska betala för dem.

I en färsk Expressenintervju med Jan Emanuel, den åttahundrasextiofjärde i ordningen, avslöjade lyxbilssamlaren att han ångrar en sak.

När han för ett antal år sedan sålde sitt välfärdsbolag för närmare en kvarts miljard borde han ha ansträngt sig mer för att trixa bort skatten. En lite märklig inställning med tanke på att a) verksamheterna han sålde levde på skattemedel och b) vinster från bolagsförsäljningar inte är särskilt högt beskattade i Sverige.

Attityden ligger i tiden.


På tidningen Forbes senaste lista över världens dollarmiljardärer finns 43 svenskar. Sex av dem jobbar på riskkapitalbolaget EQT. Alla har gått på svenska toppuniversitet och fyra av dem på Handelshögskolan i Stockholm, en verklig elitutbildning som nästan garanterar en framgångsrik karriär men som trots detta är kostnadsfri. Notan plockas upp av undersköterskor, lärare, Samhall-anställda, officerare och alla andra skattebetalare.

När EQT-gänget med denna VIP-examen i ryggen väl hade skrapat ihop sina förmögenheter verkar de ha förträngt den lilla detaljen.

Svenska Dagbladet rapporterade i veckan att EQT och konkurrenten Nordic Capital hotar att flytta utomlands. Bakgrunden är att flera höga chefer på bolagen upptaxerats av Skatteverket. Det är den senaste omgången i en mångårig strid vars bakgrund kan sammanfattas så här: riskkapitalisterna vill inte göra rätt för sig.


Det EQT och Nordic Capital sysslar med är verkligen inte hjärnkirurgi, utan handlar framförallt om att plocka blivande pensionärer på skamlöst höga avgifter (se kolumn 14/2). En riktig hjärnkirurg tjänar i genomsnitt en dryg miljon om året. Det är mindre än vad EQT:s grundare och ordförande Conni Jonsson inkasserade per dag under 2022 – totalt 435 miljoner.

Det som skiljer dem åt är att kirurgen betalar löneskatt på sin inkomst. För Conni Jonsson och andra riskkapitalister är det helt otänkbart.

Lejonparten av deras ersättning består av vinstdelning, så kallad carried interest. Alla inblandade, inklusive riskkapitalisterna, vet att det är en form av bonus och därför ska beskattas som lön. Detta har även slagits fast av flera svenska domstolar.

Men bara tanken på att betala Svensson-skatt verkar ge riskkapitalisterna stressutslag. De har i åratal avlönat arméer av jurister för att med hjälp av snåriga konstruktioner förvandla dessa bonusar till kapitalinkomster och på så sätt sänka procentsatsen rejält. När uppläggen underkänts har bolagen återkommit med nya. Hittills har Skatteverket enligt SvD lagt ned 30 000 arbetsdagar på tvisterna, en kostnad som belastat alla andra skattebetalare.


Efter myndighetens senaste upptaxeringar verkar ett antal säkringar ha gått.

Riskkapitalisternas branschorganisation SVCA skriver i ett brev till regeringen att “det enda säkra sättet att överleva finansiellt blir att flytta utomlands och sälja de flesta tillgångar i Sverige”. Man blir nyfiken på hur de definierar “att överleva finansiellt”. De sex nämnda EQT-topparna har en samlad förmögenhet på cirka 85 miljarder kronor, enligt Forbes. Det borde hålla den värsta hungern borta.

Branschen vill nu att finansminister Elisabeth Svantesson skapar en särskild lågskattefil för cheferna på EQT, Nordic Capital och andra bolag.

Alla som kan tugga tuggummi och samtidigt ratta en Ferrari borde också ha förmågan att hålla två parallella tankar i huvudet: det går att vara missnöjd med den internationellt sett höga skatten på arbetsinkomster i Sverige och ändå betala den.

Det gör trots allt de allra flesta, även börsbolagschefer som “bara” tjänar 40-50 miljoner om året, en tiondel av de bäst betalda riskkapitalisterna. För de som vill är det fritt fram att rösta fram en förändring.


Riskkapitalisternas beteende väcker en fråga: varför ska en hjärnkirurg, eller någon annan för den delen, betala sin anvisade skatt om miljardärer får frikort?

Personer som lever på kapital är extremt gynnade i Sverige. Den högsta skattesatsen (det finns många sätt att få ned den) är 30 procent, vilket är lägre än den genomsnittliga kommunalskatten.

Många riskkapitalister ids inte ens betala så mycket. Conni Jonsson hade under åren 2016-2019 inkomster på totalt 323 miljoner och betalade 18 procent i slutlig skatt.

Men möjligen har EQT och Nordic Capital-baronerna ändå rätt. Om de lämnade Sverige skulle statens intäkter minska samtidigt som det skulle uppstå arbetslöshet bland skatterådgivare, inredningsarkitekter och försäljare av svindyra dunvästar.

Kanske vore det smartast att skapa ett särskilt skattefrälse för riskkapitalet: noll inkomstskatt, moms och annat irriterande tjafs. Det handlar trots allt bara om ett tusental personer. Om dessa befrias från obehaget att dela med sig finns det kanske en chans att de kan övertalas att förgylla vårt land med sin närvaro.


Ibland måste man helt enkelt låta övermänniskor vara övermänniskor och göra sin grej, så att vi andra kan njuta av frukterna.

Det skulle kunna leda till en del gnäll från landets övriga invånare. Så samtidigt vore det på sin plats att skicka med ett tips till EQT et al: om ni eller någon av era anhöriga får en svår och ovanlig sjukdom, det börjar brinna i villan eller om ryssen landstiger i Djursholm: kontakta inte vården, räddningstjänsten eller försvaret. Ni kommer att mötas av följande meddelande:

“Det är många som ringer just nu. Din plats i kön är nummer tio miljoner femhundrafemtioentusen åttahundra”.