Peter Eriksson kritisk mot Maud Olofsson

Publicerad 2014-03-27

Konstitutionsutskottets ordförande Peter Eriksson (MP) är mycket kritisk till att Maud Olofsson inte vill svara på frågor om Nuon-affären.

– Jag är mycket upprörd. Jag tycker det är maktens arrogans att säga att det här bryr man sig inte om, säger han till Aftonbladet.

Konstitutionsutskottet, KU, kallade Maud Olofsson till utfrågning om Nuon-affären. 

Efter att hon tackat nej en gång skickades ett mejl till den före detta näringsministern där hon uppmanades att delta i dagens utfrågning.

Men Maud Olofsson tackade återigen nej.

– Jag tycker att det är väldigt allvarligt. Vi har haft som praxis under lång tid att man kommer när KU kallar. Och i alla moderna västerländska länder finns det en kontroll apparat av regeringen. Och ska den fungera bygger den på att regeringen ställer upp och det gäller också före detta statsråd, säger KU:s ordförande Peter Eriksson (MP) till Aftonbladet.

”Mycket oroväckande”

Maud Olofssons motivering till sitt nej är att det gått fem år och att hon har svårt att komma ihåg det som hände när Vattenfall köpte nederländska energibolaget Nuon 2009.

Det finns inga fastställda regler för att en inbjudan till utfrågning kräver obligatorisk närvaro.

– Det system vi har bygger på förtroende mellan riksdag och regering och att det uppfylls. Jag är orolig för att det beslut Maud Olofsson tagit men också för att det tycks som att statsministern och Annie Lööf anser att det är ett rimligt sätt att agera. Att det är fritt val att välja om ska ställa upp och komma till KU eller inte. Det tycker jag är mycket oroväckande, säger Peter Eriksson.

Kritiserar Reinfeldt

Till TT i går sa statsminister Fredrik Reinfeldt att det var upp till Maud Olofsson att själv bestämma om hon ville komma till KU eller inte.

– Statsministerns uttalande är inte bra. Det är inte rimligt att statsministern anser att det är upp till var och en om man ska delta i en parlamentarisk granskning eller inte, säger Peter Eriksson.

Själv kommer statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och finansminister Anders Borg (M) att delta i KU:s utfrågning om Nuon-affären.

”Betydande avbräck”

Att Maud Olofsson inte vill svara på KU:s frågor är ett ”betydande avbräck” i granskningen av Nuonaffären, menar Eriksson.

– Maud Olofsson har varit ansvarigt statsråd som har gett direktiv till Vattenfall, vad det är för styrdokument som lagts och för beredningen av ärendet. Det är ett betydande avbräck i granskningen om statsråd eller före detta statsråd inte kan komma hit och berätta vad som hänt, säger han.

De frågor som KU vill ha svar på är vad som hände i samband med affären och om regeringen var informerad samt vilka diskussioner som fördes om ärendet i övrigt.

Kräver reglering

Peter Eriksson har samtalat med Maud Olofsson om affären och enligt Eriksson anser Olofsson att hon har svarat på de frågor som KU behöver ha svar på för sin granskning.

Att det gått fem år sedan affären gick igenom är något som KU tagit med i sina beräkningar, berättar Peter Eriksson för Aftonbladet. Och att Maud Olofsson motiverar sitt nej att delta i utfrågningen med att det svårt att minnas händelsen är tillräckligt. 

– De är inte fullgoda skäl. Det hade varit en annan sak om hon inte varit frisk, att hon haft hälsoskäl för att inte komma. Att inte ha lust eller inte vill komma definitivt inte skäl, säger han.

Peter Eriksson förordar nu att det blir tydligt att det är en skyldighet att komma när KU kallar till utfrågning.

– Det kommer inte hjälpa i vår med en ny reglering, men framöver. Det kan vara nödvändigt när man inte kan lita på att statsråd eller före detta statsråd kommer till granskning.