Liberalerna har potential att bli större än C

Grå stapeln avslöjar: Så kan L knäcka C i slaget om mitten

Uppdaterad 2023-01-11 | Publicerad 2022-07-05

ALMEDALEN. Länge var de uträknade – men nu har Liberalerna potential att bli större än Centerpartiet.

Kampen mellan de två liberala partierna i mitten kan vända till Pehrsons fördel.

– Han uppfattas som folklig och sympatisk i jämförelse med andra partiledare, säger Karin Nelsson, VD på Demoskop.

Efter Johan Pehrson tillträdde som partiledare vände den negativa trenden – och nu kan Liberalerna fortsätta växa.

Aftonbladet har tillsammans med Demoskop tagit fram en undersökning som visar på vilken potential de olika partierna har.

– Vi har ställt frågan om vilket eller vilka partier man kan tänka sig att rösta på vid sidan av det man parti som ligger närmast om det vore val i dag. Det är ju en hypotetisk fråga, men ett bra sätt att mäta vilken potential ett parti har, säger Karin Nelsson som är VD på Demoskop.

Efter Johan Pehrson tillträdde som partiledare vände den negativa trenden.

Det som sticker ut i undersökningen är att Liberalerna – som under långt tid varit uträknade – inte bara har tagit sig över riksdagsspärren utan också har potential på att få hela 19 procent.

– Även om Centerpartiet just nu är större i opinionsmätningar så har Liberalerna potential att bli större, vilket är väldigt intressant.

C-väljare vill ha Andersson

Inför valet 2018 hade Centerpartiet betydligt större potential än Liberalerna, men nu är de potentiella C-väljarna inte lika många.

Demoskop har tagit fram en undersökning som presenterats av nättidskriften Kvartal som visar att hela 82 procent av C-väljarna vill se Andersson som statsminister.

– Annie Lööfs har inte tagit ställning – men hennes väljare har bestämt sig vem de vill se som statsminister.

Att Centerpartiets väljare under mandatperioden har gått från att vara fast förankrade i Alliansen till att nu se Andersson som statsminister är en stor förändring, menar Nelsson.

– De som vill se Kristersson eller är borgerligt sinnade går till Moderaterna eller Liberalerna, och det är en delförklaring till varför L ökar i väljarstöd.

KD kan göra rejäl raket

Just nu ligger Kristdemokraterna på ungefär sex procent, men har potential att verkligen göra ett kometval.

Hela 26 procent kan tänka sig att rösta på Ebba Busch.

– Det finns ett väljarutbyte mellan M, KD och SD, vilket gynnar högeroppositionen. Många av dessa väljare känner förtroende för vad partierna står för och man kan tänka sig att rösta på dem, säger Karin Nelsson.

Inför förra valet var KD i samma situation som Liberalerna är i dag.

– Ebba Busch gjorde en kämparinsats i valrörelsen, men hon fick stödröster från Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Att många partier har stor potential att bli mycket större tycker Karin Nelsson pekar år väljarrörligheten, att man inte är lojal med sina partier.

– Man röstar också efter andra saker än sakpolitik och ideologi. Det handlar mycket om vilka samarbetspartier som partiet i fråga allierar sig med.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.