Professorn: Putin gör sig skyldig till krigsförbrytelser

Publicerad 2022-03-06

President Zelenskyj har kallat bombningarna mot civila objekt i Ukraina för ”ett krigsbrott”.

Han får medhåll av folkrättsprofessorn Mark Klamberg.

– Det som är oroväckande är att man använder artilleri mot tätbefolkade områden, säger han.

Kärnkraftverk har tagits över, städer har bombats och civila har dött.

Det Ryssland nu gör sig skyldig till i Ukraina är upprepade krigsförbrytelser, enligt Mark Klamberg, professor i folkrätt vid Stockholms universitet.

– Det är mycket som tyder på det, säger han.

Han utvecklar:

– Det förtjänar absolut att utredas och jag tror att man skulle finna att sådana har begåtts vid en prövning. Sedan är det svårt att uttala sig om enskilda fall, det kan finnas enskilda omständigheter som jag inte känner till. Men att skjuta artilleri mot tätbefolkade områden, då är det troligt att anta att det har skett en krigsförbrytelse.

Ukrainska soldater hjälper en familj att fly i utkanten av Kiev.

Gett sig på civila objekt

Vad som pekar åt det hållet är att Ryssland har gett sig på civilpersoner och civila objekt, något som inte är tillåtet enligt den internationella humanitära rätten, också kallat krigets lagar.

Mark Klamberg, professor i folkrätt vid Stockholms universitet, tycker att Ryssland gör sig skyldiga till krigsförbrytelser.

Förenklat skiljer man på militära och civila objekt, där man enligt krigslagarna får angripa det förstnämnda men inte det senare.

– Om man angriper militära objekt så måste man samtidigt vidta försiktighetsåtgärder och väga risken mot att man skadar civilbefolkningen. Det är väldigt svårt när man skjuter med artilleri mot tätbefolkade områden, säger Mark Klamberg.

Civilpersoner går över en förstörd bro i Irpin, Ukraina, 5 mars.

Tagit över kärnkraftverk

Natten till fredagen angreps Europas största kärnkraftverk i Ukraina av ryska trupper. ”Atomterrorism”, kallade Ukrainas president Zelenskyj angreppet som ledde till att Ryssland nu har kontroll över Zaporizjzja.

Angreppet är särskilt allvarligt, betonar Mark Klamberg.

– Kärnkraftverk har ett särskilt skydd, så det kan vara en krigsförbrytelse i sig. De har ett högre skydd än civila objekt i största allmänhet. Även om det skulle vara militär som befinner sig nära ett kärnkraftverk får man inte angripa det.

Att Putin skulle ställas inför rätta anser folkrättsprofessorn är osannolikt.

Men att Vladimir Putin skulle ställas inför rätta för kriget i Ukraina ser Mark Klamberg som osannolikt.

– Så länge han är president blir det svårt för någon att gripa honom i landet, och om han skulle resa utomlands skyddas han av immunitet. Sedan är frågan om ICC (Internationella brottmålsdomstolen) skulle kunna utfärda en arresteringsorder, det är en öppen fråga om man då skyddas av immunitet eller inte.

”Då skulle han kunna ställas till svars”

Om det däremot skulle ske ett maktskifte i Ryssland finns det fler alternativ.

– Då skulle han antingen kunna ställas till svars i Ryssland eller Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC). Och om han av någon anledning skulle åka till ett annat land kan man också lagföras i nationella domstolar för den här typen av brott.