Säpos expert om ensamma mördare: ”Kan vara taktik”

Publicerad 2022-11-20

Mordet i Almedalen är på flera sätt ett typexempel på attentat som Säpo varnat för.

En ensamagerande gärningsman som slår till med enkla medel mot en civil måltavla.

– Att agera ensam kan vara en del av en taktik – för att undgå upptäckt, säger Ahn-Za Hagström, senior analytiker vid Säkerhetspolisen.

I veckan avslutades rättegången mot Theodor Engström, som erkänt mordet på psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren.

Han beskriver själv attentatet som symboliskt – ett sätt att ”slå tillbaka” mot svenska folket. På hans lista över måltavlor i Almedalen fanns också Annie Lööf, centerns partiledare och Hanna Stjärne, vd för SVT.

Åklagaren menar att kartläggningen och planeringen styrker att brottet inte ska bedömas enbart som mord utan som terroristbrott med syfte att injaga fruktan hos befolkningen eller delar av den.

”Brokig samling”

Theodor Engström är ett exempel på en ensamagerande gärningsman.

Det är en beteckning på en rätt brokig samling personer som egentligen bara har det gemensamma att de agerar ensamma.

Theodor Engström i samband med huvudförhandling i mål om terroristbrott i Visby vid Gotlands tingsrätt.

Ahn-Za Hagström vid Säkerhetspolisen säger att det vanligen också går att se en ideologisk grundplatta, exempelvis höger- eller vänsterextrem eller islamistisk. Men här sker också också en utveckling.

”Fler ensamagerande”

– Vi ser i vårt flöde att det är fler personer som inte har någon koppling till någon regelrätt eller traditionell organisation som säger sig vilja göra någonting, säger hon.

Att agera ensam kan vara en del av en taktik som kommer av att säkerhetstjänster blivit allt bättre på att kartlägga organisationer och nätverk.

Ahn-Za Hagström, senior analytiker vid Säkerhetspolisen.

– Vi har också den här klassiska, renodlade ensamagerande i gärningspersonen som också helt på egen hand har både radikaliserats och övertygats – och planerar och förbereder att göra någonting.

Vanligare med psykisk ohälsa

Ahn-Za Hagström säger att de ser allt fler personer som vill begå ett attentat och som refererar till tidigare attentatspersoner som Breivik och Brenton Tarant i Nya Zeeland.

– Vi kan också se att de här personerna tenderar att bli allt yngre i ålder och har någon form av oförmåga till sociala
kontakter och mår dåligt på ett eller annat sätt.

Ahn-Za Hagström säger att det inte finns några enkla lösningar för att förebygga attentat utan framhåller att samhällets olika delar behöver samverka.

Vård eller fängelse

Vad gäller Theodor Engström så har han befunnits lida av en allvarlig psykisk störning. Åklagaren framhöll vid slutpläderingen att Engström emellertid inte är så sjuk att han måste ha vård utan yrkade på livstids fängelse. Försvaret anser å sin sida att vård är det enda rätta.

Senaste avsnittet av podden Aftonbladet Krim handlar om dådet i Almedalen och belyser också vad som hände i rättegången.

Gotlands tingsrätt kommer meddela sin dom den 6 december.

Här grips Engström efter mordet på Wieselgren.