Obama rycker ut för Biden

Publicerad 2022-10-30

DETROIT. Biden brottas med förtroendekris – och Demokraterna fruktar fiasko i USA:s mellanårsval.

Nu rycker Obama ut på blixtturné.
– Vem ska slåss för er?, frågade expresidenten på kampanjtåget i Michigan.

En blåsorkester och Stevie Wonder-dängor skruvar upp energinivån på läktarna.
Salen kokar när USA:s 44:e president kliver in. 

– Jag förstår att folk är oroliga när de ser vart landet är på väg. Då är det är frestande att stänga av – se på Let’s dance istället, säger expresidenten, och får skratt till svar.

Tusentals har samlats i centrala Detroit för att få en skymt av Demokraternas guldgosse.

Under Trumpåren har Obama mestadels hållit sig undan rampljuset – nu kastar han sig in i politikens hetta.

Målet: Att trumma upp entusiasm bland kärntrupperna inför mellanårsvalet.

Demokraterna fruktar nämligen att en röd våg sveper över landet 8 november.

Obama.

Rekordlåga popularitetssiffror

Representanthuset kommer med största sannolikhet tas över av Republikanerna. Makten i senaten tros behållas av Demokrater, med små marginaler – men det blir en valrysare.
Om kongressen tippar högerut kommer kommer Biden få svårt att driva igenom sin politik de närmsta två åren. Och resultatet kan bli en vägvisare inför presidentvalet 2024.

Biden plågas redan av rekordlåga popularitetssiffror – endast runt 40 procent tycker han gör ett bra jobb som president – och han har blivit syndabock för den skyhöga inflationen i landet.

På grund av impopulariteten, är det inte alla demokratiska kandidater som vill synas med presidenten i kampanjerna. Han anses till och med riskera att sänka deras chanser.

Föregångaren Obama är därför mer eftertraktad.

Obama och Gretchen Whitmer på scenen.

”Obama gav helt ny energi”

Det har gått mer än fem år sedan han lämnade Vita huset. Ändå är han Demokraten med rockstjärnestatus, som anses ha räckvidd även i tider av polarisering och ekonomisk osäkerhet.

Catherine Papathanisiou, 46, som stolt visar sin t-shirt med texten ”Jag saknar Barack”, säger att Biden saknar den sortens karisma.

Hon tycker Obama lockar alla olika sorters väljare; afroamerikaner, såväl som vit arbetarklass. Och unga.

– Obama gav energi till en helt ny generation när han var president. Det finns inte samma kontrovers kring honom som hans efterföljare, säger hon.

Detroitbon Keith Hines, 67, som också klätt sig i Obama-fantröja, håller med om att Bidens tidigare vapendragare har mer stjärnglans.

– Obama gjorde verkligen något för att förändra synen på USA, genom att vara den första svarta presidenten. Det var en game changer – han är min hjälte.

Kollegorna Beverly Kindle-Waller, 68, och Keith Hines, 67, bär Obama-tröjor.

Hånar republikanernas kandidater

Under sitt kampanjtåg besöker Obama flera nyckelstater, som Georgia i fredags, Pennsylvania i nästa vecka, där Demokraterna måste vinna sina dueller för att behålla makten i senaten.
I Michigan delar han scen med Gretchen Whitmer, som kämpar för att sitta kvar som guvernör i racet mot Trumpstöttade Tudor Dixon.

Under mötet i Detroit hånar Obama republikanernas kandidater, för att de tror på bisarra konspirationsteorier och fortsätter att hävda att valet 2020 blev stulet.

– Jag har läst på om några av dem på motståndarsidan. Åh herregud, säger han, och möts av fler skratt.
– Om de vinner kongressen kommer de att ägna de två närmsta åren åt att utreda demokrater och ställa Biden inför riksrätt. Exakt varför vet de inte ännu. Och hur ska det hjälpa era familjer?

Obama talar.

”Inflation gör ont”

Republikanernas guvernörskandidat i Michigan, Dixon, har lyft en konspirationsteori om att Demokrater är arga för att de förlorade inbördeskriget på 1800-talet, och därför planerat att ”störta USA” med pandemin och Black Lives Matter-protester.

– Först och främst...vaa?, säger Obama som punchline, och fortsätter sin säregna mix av ståuppshow med predikan.

– Deras enda agenda verkar vara att ”äga libs” (skällsord för liberala) och att få Trumps stöd. De är inte intresserade av att lösa era problem – de vill göra er arga.

Sedan får han en ännu allvarligare ton, och konstaterar: Inflation gör ont.

När ekonomin dominerar som viktigaste valfråga, betyder det traditionellt medvind för Republikanerna. Medan den sittande presidenten får skulden.

– Vem ska slåss för arbetare som kämpar för att betala räkningarna? Inflation är ett verkligt problem. Inte bara i USA, utan i hela världen. Men det beror på pandemin som påverkade leveranskedjan och kriget i Ukraina som skickat bränslepriserna genom taket.

Det är istället Demokraterna som har svaren, påstår Obama.

På Detroitmötet får han visst gehör: En del av drar paralleller till hur Obama räddade stans bilindustrier – Chrysler och General Motors – efter finanskrisen 2008, genom federalt stöd.
– Men vad är Republikanernas svar? Samma som vanligt. Även om en asteroid närmade sig jorden skulle deras svar vara: Sänk skatterna för rika!, pikade Obama.

Shamarra Miller, 43, med sonen Aiden, 14.

Aborträttigheter tung valfråga

En av de frågorna som väger tyngst under expresidentens kampanjturné är aborträttigheter, efter att ”Roe”, den nationella abortgarantin, revs upp i somras.

Särskilt i Michigan, där abortfrågan nu står på valsedeln i mellanårsvalet.
Delstaten håller en särskild omröstning om en nära 100-årig lag ska träda i kraft och totalförbjuda abort. Utan undantag för våldtäkt och incest.

– Om republikaner tar tillbaka representanthuset nu, kan vi vara ett enda presidentval från att bli av med tillgång till abort i hela landet, varnar Obama.

Sexbarnsmamman Shamarra Miller, 43, som är på plats, tycker att just aborträttigheter är den överlägset tyngsta frågan i valet nästa vecka.

– Ingen ska tvingas att föda ett barn om de inte vill. Jag tycker det är kriminellt att de vill frånta oss den rätten. Om vi låter dem göra det, vad tar de härnäst?, säger hon, om Republikanen Tudor Dixon som är abortmotståndare.

I en valdebatt i veckan försvarade sig Dixon genom att säga att Demokratens abortförslag är för radikalt.

– Jag vill fortsätta se några av de skydd vi alltid haft. Så att om en minderårig försöker göra abort, ska deras föräldrar bli underrättade. Och om någon ska utföra en abort, måste de ha en medicinsk utbildning, sa hon, trots att valförslaget inte säger något om de sakerna, enligt lokalkanalen Fox2.

Kompisgänget Amy Chen, 19, Jenny Zhao, 19, Vrunda Patel, 19, Isabelle Schindler, 20, är förstagångsväljare, som, köat hela tagen för att närvara vid Obamamötet. De var bara barn när han satt i Vita huset, men är ändå uppspelta.
Även de tycker abortfrågan gör att insatserna är extremt höga i årets mellanårsval.

– Att vi kan bestämma över våra egna kroppar är något som är superviktigt – vilket motståndarsidan här i Michigan inte stöttar, säger Amy.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln