Hotellet fick miljonuppsving: ”100-tals vindkraftsarbetare”

Publicerad 2023-02-05

Europas största vindkraftpark har inneburit ett uppsving för det lokala näringslivet i Piteå med omnejd.

Men det har också inneburit att några råkat illa ut.

På Pite Havsbads hotelll bor ibland flera hundra utländska arbetare. De bor där i långa perioder.

Det berättar Elin Johansson som sköter om gästerna.

– De går på nån slags roterande schema. De stannar i fyra veckor och blir sedan avbytta. Många har varit här så många gånger att vi känner igen dem.

För hotellet har det betytt många miljoner i extra intäkter.

– Särskilt under pandemin var det fantastiskt att ha dem här. Då var det inte så många andra som vågade resa.

Pite Havsbad Hotell har periodvis flera hundra utländska arbetare som bor långa perioder på hotellet berättar Elin Johansson som sköter om gästerna.

Just den här sena eftermiddagen är det ganska lugnt i den stora och sparsamt upplysta lobbyn. Några sitter och jobbar med sina datorer.

– Men vi har redan en rad bokningar för våren och sommaren. Det är då de flesta kommer, när det inte är lika kallt och blåsigt och lite lättare att bygga.

”Fly in – fly out”

Vi fortsätter till Göran Petjäjävaraa i ett industriområde i utkanten av Piteå.

Hans dåvarande företag fick ett kontrakt på att elektrifiera 179 vindkraftverk. Det landade på 160 miljoner kronor.

– Vi var 30 man när det var som mest hektiskt, berättar han i fikarummet där det ligger en jättelik pralinask på bordet.

Att få tag på kompetent arbetskraft var en utmaning.

– Vi tog in så mycket svensk arbetskraft vi kunde men vi var tvungna att anlita utländsk arbetskraft också. Annars hade det inte gått.

Göran kallar det "fly in – fly out".

Svevinds kommunikationschef Tomas Riklund och entreprenören Göran Petjäjävaraa.

Totalt sett har vindkraftparken varit väldigt bra för bygden, tycker han.

– Problemet har varit att de utländska företagen inte velat ta några risker alls. Istället har de friskrivit sig från ökade kostnader på grund av oförutsedda händelser. De har lett till en del konflikter med svenska entreprenörer.

Blockerade infarten med maskiner

Vid ett tillfälle gick det så långt att en svensk entreprenör, Gällivare Frakt, blockerade infarten till en byggplats med sina entreprenadmaskiner för att få ut pengar som de utländska ägarna var skyldiga.

Ett irländskt företag, Roadbridge, gick i konkurs med skulder på 117 miljoner kronor vilket drabbade Gällivare Frakt och andra lokala entreprenörer som förlorat pengar.

Markbygdens vindkraftpark med sina nästan 800 vindkraftverk på en yta som är lika stor som två Stockholm är Europas största landbaserade vindpark, enligt företaget.

Det pågår dessutom en brottsutredning kring konkursen där ett antal personer misstänks ha sålt material som tillhörde Roadbridge efter att företaget gick i konkurs.

Svevind som projekterar vindkraftparken har inget direkt att göra med konkurserna men oroar sig ändå för det inträffade.

– Självklart är det inte bra för Svevinds image, säger kommunikationschef Tomas Riklund. Men man ska komma ihåg att Sverige har 6000 konkurser om året och vi har haft en. Tyvärr bidrar det ändå till att svärta ner vindkraftens rykte.


Aftonbladets Jerker Ivarsson och Wolfgang Hansson på plats i Piteå.

Följ ämnen i artikeln