S-kritik mot Kristersson: Ställ ner champagneglaset

Statsministerns svar: På den nivån tänker jag inte diskutera

Publicerad 2023-06-13

Ulf Kristersson tackade nej till SVT:s Aktuellt och höll i stället i en kulturmiddag på Sagerska palatsen.

Polisen kräver en kriskommission och SVT:s “Aktuellt” ägnade sändningen åt våldsvågen.

Men Ulf Kristersson tackade nej till att medverka – eftersom han anordnade kulturmiddag i Sagerska huset.

– Det är en förkastlig prioritering från landets statsminister. Ställ ner champagneglaset och åk ut och möt svenska folket istället, säger Tobias Baudin (S).

Helgens masskjutning i Farsta har fått allmänheten, polisen och ideella krafter att kräva stopp på våldet. I går eftermiddag gick polisfacket ut och manade till politisk samverkan i en kriskommission. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) beskrev våldsvågen som sveper över Stockholm för “inhemsk terrorism”.

SVT:s ”Aktuellt” ville ha med statsministern som gäst i sin kvällssändning, som till stor del ägnades åt det allvarliga läget. Men Ulf Kristersson tackade nej till att medverka.

Samma kväll som programmet sändes anordnade Kristersson en middag tillsammans med kulturminister Parisa Liljestrand (M) i statsministerbostaden Sagerska huset.

”Dags att möta svenska folket”

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin är kritisk till statsministerns prioritering.

– Vi har kris i vårt land, barn skjuter barn med maskingevär, det sprängs i trappuppgångar, människor känner otrygghet på gator och torg. Då prioriterar statsministern att anordna ett mingel på Sagerska palatset istället för att möta svenska folket i Aktuellt, säger han.

Borde han ställt in?

– Ja han måste prioritera i ett läge där landet är i kris. Det är dags att lämna minglet och möta svenska folket.

Han träffade krafter från civilsamhället och kulturinstitutioner för att prata om hur man kan bidra till sammanhållning i Sverige. Varför är det dåligt?

– Det finns säkert alltid orsaker till varför man måste anordna mingel på Sagerska palatset. Men det är dags att statsministern tar itu med den största krisen vi haft på lång tid. Signalen att prioritera mingel istället för att möta svenska folket, det är illa agerat av en statsminister.

Två personer sköts ihjäl och två skadades vid masskjutningen i Farsta i helgen.

Pratade om hur barn ska lära sig läsa

Förekom det inte att Magdalena Andersson bjöd in till arrangemang när ni hade makten?

– Nu har vi bokstavligen kris i vårt land, det skjuts och människor fruktar för sitt liv. Tryggheten som människor ska känna på gator och torg finns inte där längre. Att i det läget anordna ett mingel med kulturmänniskor, det är en helt felaktig prioritering.

När Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson kommenterade Tobias Baudin kritik mot Kristersson när hon dök upp till kvällens partiledardebatt:

– Jag kan bara konstatera att när jag var statsminister hittade jag inte så mycket tid att mingla. Jag jobbade i stället, säger Magdalena Andersson.

Ulf Kristerson bemötte kritiken när han anlände till kvällens partiledardebatt i TV4.

– Jag förstår inte alls den kritiken. Vi hade en sedan länge planerad middag med mig och kulturministern Parisa Liljestrand, kring frågor som handlade om integration, att få barn att lära sig läsa så de inte kommer efter i skolan. Vi träffade kulturinstitutioner och företrädare från till exempel Rinkeby.

Släpp champagneglaset och möt folket, sa Baudin?

– På den nivån tänker jag inte diskutera.

Carl Bergkvist, biträdande presschef för Ulf Kristersson skriver i ett sms:

”Statsministern arbetar, precis som justitieministern, hårt för att få ordning på gängvåldet. Justitieministern har synts i alla nationella medier de senaste dagarna och var också på plats i Farsta i söndags. Den här regeringen genomför just nu det mest ambitiösa programmet mot kriminella gäng i modern tid.

I går kväll genomfördes ett möte med representanter från civilsamhället och olika kulturinstitutioner med syftet att diskutera hur kulturen kan bidra till integration och sammanhållning i Sverige – även det en viktig del i arbetet för att minska rekryteringen till organiserad brottslighet. Bland annat diskuterades hur man kan få fler barn att börja läsa.”