Vänsterpartiets stöd fortsätter neråt i ny mätning

Publicerad 2024-02-15

Inte bara förtroendet för partiledaren Nooshi Dadgostar rasar.

Hela Vänsterpartiets opinionssiffror fortsätter neråt, och når i en ny mätning den lägsta nivån på sju år.

Ända sedan valet 2022 har Vänsterpartiet slagit sitt valresultat (6,8 procent) i alla opinionsmätningar från Aftonbladet/Demoskop.

Partiet toppade med 8,9 procent i december 2022 – men sedan augusti i fjol har stödet gått neråt.

I februari minskar partiets stöd med ytterligare 0,5 procentenheter och landar på 6,6 procent, den lägsta uppmätta siffran på sju år.

Det går tufft både för Nooshi Dadgostar och hennes parti i mätningarna.

Häromdagen stod det klart att även stödet för partiledaren Nooshi Dadgostar rasar – minus fem procentenheter den senaste månaden. Nu är det bara 23 procent av väljarna som har stort eller ganska stort förtroende för henne.

Det är en skarp kontrast till sommaren 2021. Då rusade stödet för både Vänsterpartiet (11,3 procent) och Dadgostar personligen, när partiet hotade med regeringskris för att stoppa ett förslag om fri hyressättning.

Johan Martinsson, opinionschef på Demoskop, sätter partiets ras i samband med nya oppositionsrollen.

– Vänsterpartiet har varit ganska osynligt. Det är den främsta förklaringen till siffrorna. De hade det lättare under S-regeringen, när de kunde förhandla och ställa krav. Nu är det mycket svårare att visa väljarna att man levererar. De hamnar mycket lättare i skuggan av oppositionsledaren Magdalena Andersson, säger han.

Nådde högsta nivån

Socialdemokraterna backar också i den senaste mätningen, men marginellt (–1,1 procentenhet) och från en hög topp. Partiet nådde i januari sin högsta nivå (37,7 procent) de senaste fem åren.

Regeringsunderlaget (46,0) har närmat sig oppositionen (51,4) något – glappet har krympt från 6,7 till 5,4 procentenheter sedan januari – men det är inget entydigt trendbrott. Februaris glapp är fortfarande bredare än decembers (5,3 procentenheter), till oppositionens fördel.

Jimmie Åkessons SD backar i opinionen igen.

Trenden verkar bruten

Efter att ha fått 20,5 procent av rösterna i valet 2022 tappade SD genast stöd i opinionen. Det dröjde till november 2023 innan partiet gick över sitt valresultat. Den uppåtgående trenden som toppade med 22,9 procent i december 2023 verkar nu bruten: SD minskar för andra mätningen i rad och når nu 21,2 procent.

– Frågor om brottslighet och lag och ordning har sjunkit undan något på väljarnas dagordning, även om den fortfarande ligger högt. SD:s brutna trend kan kopplas till det, säger Johan Martinsson.

MP ligger still

En möjlig överraskning i siffrorna är Miljöpartiet, som ligger kvar på 4,2 procents stöd jämfört med januari. Det är den högsta siffran sedan valet och en kraftig ökning från augusti 2023, då partiet fick 2,6 procent i Demoskops mätning.

Detta trots att hösten och vintern har varit tuffa för Miljöpartiet.

Nya språkröret Daniel Helldén och avgående Märta Stenevi, MP.

När Miljöpartiets valberedning nominerade Daniel Helldén till nytt språkrör var det mot det befintliga språkröret Märta Stenevis vilja. Ett smutsigt bråk utspelade sig i det offentliga:

Källor på partikansliet vittnade om en ”toxisk toppstyrning” från Stenevi, samtidigt som andra MP-källor hävdade att det som pågick var ett kuppförsök.

När Daniel Helldén till sist valdes på kongressen i november var det med minsta möjliga marginal – en rösts övervikt i andra valomgången.

Det kan ses som någon typ av styrkebesked att Miljöpartiet under de förutsättningarna ligger still i opinionen, även om Märta Stenevis avgång förra veckan inte fått genomslag i siffrorna.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.