Från språkrör till ”bråkrör”

Miljöpartiet fortsätter att vara obegripliga.

Efter storbråken förra veckan när valberedningen under smärtsamt dålig stämning presenterade sina språkrörskandidater rullar cirkus MP vidare.

I dag hoppade en av toppkandidaterna av och gav sig omedelbart in i falangstriden.

I dag meddelade Pär Holmgren, en av Miljöpartiets toppkandidater till nytt språkrör att han drar tillbaka sin kandidatur. Holmgren hade lanserat sig på den märkliga modellen att han skulle sitta kvar som EU-parlamentariker i Bryssel och samtidigt vara språkrör. Men det var hans kandidatur dömd att misslyckas från början. Ingen miljöpartist med självbevarelsedrift kan ha tyckt att det var en bra modell.

Nu när Holmgren drar tillbaka sin kandidatur väljer han istället att kasta sig rakt in i den infekterade falangstrid som just nu pågår i Miljöpartiet.

Striden mellan att bredda partiet och profilera sig i fler frågor eller att ge partiet en ännu tydligare profil och mer fokus på miljö- och klimatfrågorna. Märta Stenevi står bakom sidan som vill bredda sig och valberedningens manliga kandidat Daniel Helldén står för den sidan som vill att partiet tydligare fokuserar på miljö och klimat.

Rakt in i elden

Pär Holmgren väljer nu att ställa sig bakom, inte en utan två av Helldéns motkandidater – Martin Marmgren och Magnus P Wåhlin, enligt DN. Ett mycket tydligt ställningstagande emot valberedningen och Daniel Helldén. Holmgren ställer sig alltså inte bakom någon kandidat egentligen utan bakom det missnöje som delar av partiet känner efter att Helldén presenterats som valberedningens kandidat.

Daniel Helldén.

Det missnöjet frontas av Märta Stenevi.

Märta Stenevi lever just nu sitt sämsta politiska liv. Redan innan Helldén presenterades som kandidat hade hon varit tydlig med att hon absolut inte ville dela språkrörsposten med honom, att han var hennes mardrömskandidat. Något som valberedningen helt uppenbarligen bestämde sig för att inte bry sig om. En obegriplig inställning i sig.

Det blir en skakig november

Vi kan konstatera att det inte blev bra. Redan före presskonferensen kom det rapporter om att en planerad presskonferens ställts in efter att Stenevi vägrat att vara med, något SvD var först med att rapportera. När presskonferensen till slut blev av var det så smärtsamt dålig stämning mellan de två kandidaterna att händelsen redan skrivit in sig i den politiska historien.

Nu står Miljöpartiet där med två ”bråkrör” och en turbulent sista månad innan allt slutligen avgörs i november.

Märta Stenevi.