Japansk sektledare avrättad – 23 år efter giftattacken

Publicerad 2018-07-07

För 23 år sedan genomförde domedagssekten Aum Shinrikyo en av de dödligaste attackerna i Japans historia – och förgiftade Tokyos tunnelbana mitt under rusningstrafik.

13 personer dog och tusentals skadades.

Nu har sektledaren Shoko Asahara och sex medlemmar avrättats.

Måndagen den 20 mars 1995 placerade medlemmar från den religiösa domedagssekten Aum Shinrikyo flera väskor fyllda med giftig saringas i fem tunnelbanevagnar i Tokyo – mitt under rusningstrafik.

Attacken dödade 13 personer och skadade tusentals. Sektledaren Shoko Asahara greps två månader senare.

I fredags, 23 år efter en av de dödligaste attackerna i Japans historia, avrättades han och sex medlemmar genom hängning, rapporterar New York Times.

Manipulerade elever på skola

Shoko Asahara grundade Aum Shinrikyo 1987 och blandade läror från bland annat buddhism och hinduism. Samma år som tunnelbaneattacken genomfördes hade sekten över 10 000 anhängare i Japan och fler än 30 000 medlemmar i Ryssland.

Innan Shoko Asahara sadlade om till kultledare jobbade han som akupunkturterapeut, försäljare av kinesisk medicin och yogainstruktör.

Asahara var synskadad och gick i skola för blinda, där han ska ha varit bra på att manipulera andra elever – en talang som Asahara sedan förfinade som sektledare.

Lockade japanska eliten

Aum Shinrikyo lockade främst unga personer från den japanska gräddan, desillusionerade av landets materiella framgångar på bekostnad av själslig tillfredsställelse.

Sekten tog kraftigt avstånd från USA:s och Japans styren – och attacken i Tokyo riktades mot Kasumigaseki-stationen i närheten av flera regeringsdepartement. Attacken solkade Japans image som ett ordningsamt och säkert land.

Innan attacken i mars 1995 hade sekten Aum Shinrikyo kopplats till mer än ett dussin dödsfall – bland annat för en mindre gasattack i Nagano året innan som dödade åtta personer. Ledaren Shoko Asahara dömdes även för den attacken.

Gäspade när han fick dödsdom

Under rättegången sa Asahara inte särskilt mycket och när han 2004 dömdes till döden ska han ha gäspat och mumlat något osammanhängande. Enligt domaren genomfördes attacken för att förhindra polisen från att slå ner på sekten.

Rättegången mot Asahara och de andra sektmedlemmarna som genomförde attacken tog flera år. Flera av offrens anhöriga ser avrättningarna som slutet på en lång och smärtsam process.

– Jag väntade mig att det skulle hända snart och efter 23 år är tiden nu inne. Det är allt jag känner, säger Shizue Takahashi, som förlorade sin man i tunnelbaneattacken.

– Jag tycker avrättningarna varit rättfärdiga under japansk lag, säger Minoru Kariyas, vars far mördades av sekten.

Dottern: Ett rättvist straff

En av sektledarens döttrar, Satoka Matsumoto, sa förra året under en presskonferens att hon funnit sig i sin fars dödsdom.

– Jag har aldrig önskat att han ska avrättas, men med tanke på hur allvarliga brotten är som min far gjort sig skyldig till finns det inget annat sätt att utkräva ansvar än att verkställa dödsstraffet. Det är rättvist och det bör genomföras.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln