WHO: Gazabor håller på att svälta ihjäl

Uppdaterad 2024-02-06 | Publicerad 2024-02-01

Gazas befolkning håller på att svälta ihjäl.

Varningen kommer från Världshälsoorganisationens akutchef Michael Ryan.

– Det här är en befolkning som håller på att pressas till ruinens brant, sa han vid en presskonferens i går.

Följ ämnen
Gaza

Palestinier i Gaza befinner sig i en massiv katastrof, sa Michael Ryan, akutchef vid Världshälsoorganisationen (WHO) vid pressträffen i går.

– Det här är en befolkning som svälter ihjäl. Det här är en befolkning som håller på att pressas till ruinens brant.

– Civila i Gaza är inte part i konflikten, de måste skyddas, precis som deras vårdinrättningar måste skyddas, sa Ryan, enligt nyhetsbyrån AFP.

WHO:s akutchef varnar för att Gazabor håller på att svälta ihjäl.

”Lurar runt hörnet”

Redan i december kom FN:s varningar.

FN:s livsmedelsprogram WFP skrev i en rapport att en av fyra Gazabor lider av akut hunger och att samtliga palestinier i Gaza lever i en akut mat- och försörjningskris till följd av Israels blockad, som infördes i början av 2000-talet och förstärktes som ett svar på Hamas attack mot landet den 7 oktober.

”Detta är den högsta andelen människor som står inför höga nivåer av akut matosäkerhet som någonsin mätts för något område eller land”, stod det i rapporten.

– Svälten lurar runt hörnet, sa Martin Griffiths, FN:s humanitära chef, i början av januari.

Kan bli ”massiva epidemier”

Och efter snart fyra månader av konstanta bombningar och mycket lite nödhjälp ser läget mycket riktigt ut att förvärras, enligt Michael Ryan.

Han sa i går att tillgången till näringsrik föda är ett stort problem i Gaza, och att mängden näringsrik mat som Gazabor får i sig har minskat drastiskt.

De nödpaket med mat som kommer in till det palestinska området är heller inte tänkta att användas långsiktigt, förklarade han.

– Det är tänkt som akuthjälp för att hjälpa snabbt. Har du näringsbrist i kombination med överbefolkning och samtidigt utsätts för kyla på grund av bristfälligt skyddsboende så skapas förutsättningar för massiva epidemier, särskilt bland barn.

– Och det ser vi nu.

Lastbilar länsas av desperata

Infrastrukturen för nödhjälp försämras också i mycket snabb takt, sa Michael Ryan. Vårdinrättningar attackeras av israelisk militär, eller slutar fungera på grund av brist på personal och förnödenheter, enligt Michael Ryan.

WHO får också allt svårare att nå fram till behövande.

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus berättade i går vid samma pressträff att ett team från organisationen försökt nå fram till Nassersjukhuset i södra Gaza i tisdags med medicinska förnödenheter och mat, men att ”folkmassor i desperat behov av mat” länsade lastbilarna.

Vid leveransförsök i norra Gaza har WHO-team stoppats på grund av hårda strider.

Tillgången till näringsrik föda är ett stort problem i Gaza, och att mängden näringsrik mat som Gazabor får i sig har minskat drastiskt, enligt WHO:s akutchef Michael Ryan.

Hjälporganisationer varnar

I veckan har det största FN-hjälporganet för palestinska flyktingar, Unrwa, fått besked om lägre bistånd efter att flera länder, inklusive Sverige, pausat donationerna till följd av misstankar om att 12 Unrwa-anställda deltagit i Hamas dåd den 7 oktober. Nio anställda har sparkats och FN utreder anklagelserna.

Ett stort antal hjälporganisationer, däribland WHO, har varnat för att det minskade biståndet riskerar att få förödande effekter.

– Att strypa biståndet kommer endast att skada människor i Gaza som desperat behöver hjälp, sa Tedros Adhanom Ghebreyesus i går.

Även om länder som Sverige uppgett att biståndet inte minskas utan istället riktas om, så oroas organisationerna:

”Unrwa är den största humanitära funktionen i Gaza, dess verksamhet med nödhjälp kan inte ersättas av andra organisationer som arbetar i Gaza”, står det i ett av de uttalanden som kommit i veckan.