Bogrampen på Estonia har bärgats

Publicerad 2023-07-25

I hopp om att kunna fastslå händelseförloppet när Estonia sjönk har dykningar genomförs vid Estonias vrak under veckan.

Nu har den tolv ton tunga bogrampen bärgats.

– Det har gått över förväntan och vi har kunnat göra mer än vad vi hade vågat hoppas på, säger Jonas Bäckstrand, utredningsordförande vid Statens haverikommission till TT.

I förra veckan påbörjades dykningarna vid passagerarfartyget Estonias vrak. Med hjälp av undervattensrobotar har experter försökt dokumentera och fastslå händelseförloppet när skeppet sjönk.

Nu har en viktig del för att kunna förstå vad som hänt kunnat bärgas – den tolv ton tunga bogrampen.

Viktig del i utredningen

Klockan två under natten mot tisdag kunde bogrampen till slut bärgas, det rapporterar TT. Bogrampen är den del av skeppet där bilarna körde in på däck.

Arbetet med att få upp rampen har försenats då rampen har behövt grävas fram för att inte gå sönder. Arbetet på Estonias vrak har pågått dygnet runt i fem dagar.

Bogrampen fotograferad ombord på fartyget Viking Reach.

– För det första är det väldigt speciellt att vara på den här typen av olycka i och med att det är en gravplats. Sedan har vi jobbat 24 timmar om dygnet och det är slitsamt även om vi försöker gå i skift, säger Jonas Bäckstrand, utredningsordförande vid Statens haverikommission.

Arbetet med att dyka på Estonias vrak har varit besvärligt och det har funnits en stor risk att de robotar som använts kan fastna.

– Det ligger högar med bråte och bilar på varandra, säger Jonas Bäckstrand.

En ROV-pilot fäster kättingar på bogrampen.

Kan vara klara med dykningarna

Bogrampen kommer nu att transporteras till Estland för att undersökas. Enligt Statens haverikommission har man fått med sig det material man sökte efter.

– Det har gått över förväntan och vi har kunnat göra mer än vad vi hade vågat hoppas på, säger Jonas Bäckstrand.

I arbetet med att dokumentera Estonia har fotografering kunnat ske längre in på bildäcket än vad man räknat med. Ett fönster har även bärgats och en plåtbit vid det hål i skrovet som upptäcktes i en dokumentärfilm från 2020 har kunnat skäras loss.

Just nu ser det inte ut att behöva genomföras några fler dykningar.

– Jag ser inte att det skulle vara aktuellt just nu, men det beror lite på resultaten vi får.

Bogrampen är en viktigt pusselbit för att förstå varför Estonia sjönk.

Följ ämnen i artikeln